Protocol per a notícies sobre suïcidi
Coincidint amb la celebració aquest dimarts del Dia Mundial de la Salut Mental, un nodrit grup de mitjans de comunicació amb cobertura a Ontinyent i comarca signavem a la ciutat un important compromís. El de compliment amb les pautes del Manual per a l’Adequat Tractament de la Conducta Suïcida als Mitjans de Comunicació. Un Manual impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent en coordinació amb ADIEM, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. A més de la Unió de Periodistes Valencians i, com no, els propis mitjans.
A la signatura assistien la regidora coordinadora de l’àrea de de Política per a les Persones, Paula Soler, i la regidora de Programes de Promoció de la Salut Mental, Inma López. Coincidien en destacar la importància “de la implicació dels mitjans de comunicació per poder trencar amb l’estigma cap a la malaltia mental i també fer front a la conducta suïcida units i unides com a societat”.
Es tracta d’una de les accions del Pla Municipal de Prevenció de la Conducta Suïcida que ve impulsant el Govern d’Ontinyent.
I que a l’últim any ha dut a terme accions destacades com la posada en marxa un grup d’ajuda a familiars i també persones properes a casos de suïcidi consumat.
Aquest grup ha comptat amb la implicació de la Unitat de Salut Mental, Sasem, Serveis Socials, UPCA, Centres Socials. Entitas com Creu Roja, Càritas, CEAM i Proyecto Hombre. També la Mancomunitat de Municipis, AMCO, ANIMA, AFAO o el Punt d’Encontre Familiar.
Dins del Pla Municipal, a més del grup d’ajuda i del manual per als mitjans de comunicació, s’han dut a terme altres accions. Algunes d’ells són la formació de figures professionals claus i la creació d’un reglament d’actuació municipal. També s’inclou l’organització de xerrades tant per a l’estudiantat com per a la població en general.
Protocol per a notícies sobre suïcidi