Patrimoni immaterial de la humanitat
Albaida ha repicat aquest diumenge amb energia per a reivindicar i demanar, en el dia del Patrimoni Europeu, que el Toc Manual de Campanes siga declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Per a fer-se eco d’aquesta reivindicació, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO, José Manuel Rodríguez Uribesel, visitaven el museu municipal MitMac (Museu Internacional del Toc Manual de Campanes ) i acomapnyaven als Campaners d’Albaida en aquesta cita tan il·lusionant per al municipi.
El 28 de novembre és el dia marcat en el calendari per l’Associació de Campaners d’Albaida, de tota la Comunitat i de tota Espanya, ja que els membres del comité de la XVIII Convenció de la Unesco reunits a Rabat, el Marroc, decidiran si el Toc manual de Campanes es declara com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
A l’acte també acudiren representants polítics com els consellers Rebeca Torró i Rafa Climent, o el senador Carles Mulet.
La singularitat d’Albaida és que des de 1245 fins a l’actualitat les campanes sempre s’han tocat a mà i de manera ininterrompuda. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat. Es tracta d’una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes.
La Generalitat va ser pionera en la protecció del Toc manual de campana en declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial en 2013. En 2019 va ser el Ministeri de Cultura amb la declaració com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.
Entre els arguments que es donen en l’expedient està la necessitat de protegir no sols una tradició “comuna i compartida entre els diversos pobles d’Espanya”.
Sinó “protegir centenars de sistemes locals de comunicació” que es troben en perill d’extinció per la falta de campaners i la “falta de sensibilització.
Patrimoni immaterial de la humanitat