Porrat a Ràfol de Salem
La localitat de Ràfol de Salem de 460 habitants ha acollit durant aquest cap de setmana el tradicional Porrat en honor a Sant Blai. Una festa molt enraigada al municipi valldalbaidí que es celebra aproximadament des de fa 600 anys. Amb actes que inclouen activitats religioses, però també d’altres més lúdiques, com el porrat, on els veïns i visitants poden comprar multitud de productes i on tots ixen al carrer per a gaudir de l’ambient.
Tot i que la festa gran es celebra el primer dissabte de febrer, les celebracions comencen la setmana prèvia.
Un dels moments més interessants de la jornada central en honor a Sant Blai és el repartiment del pa beneït.
Una tradició amb molta història que ha anat fent-se cada vegada més gran, ja que es reparteixen vora 100 quilos de massa que elabora el Forn Barranca del poble. I això que fa uns anys només feien 8 o 9 pans, menys de la meitat dels que fan hui en dia.
I és que tot i que Sant Blai està considerat el primer patró del poble, després també va adquirir molt de protagonisme per als devots i fidels la figura del Salvador a qui la localitat ret homenatge a l’agost. Un crist molt venerat també al municipi i que té una comitiva de festers que treballen durant tot l’any per recaptar fons per a portar endavant la festa.
Uns representants que també aprofiten Sant Blai per a posar en valor les tradicions més antigues.
Com veuen, a Ràfol de Salem les festes no s’acaben amb Sant Blai, sinó que només fan que començar. Per això mateix a les activitats religioses es sumen altres de caire cultural.
El veïnat de Ràfol de Salem treballen any rere any i s’esforcen per mantenir vives aquestes tradicions. Tradicions que tanta identitat donen a cadascun dels nostres pobles i per engrandir i exaltar al Patró Sant Blai que ens protegeix durant tot l’any però de manera especial en aquests mesos d’hivern.
Porrat a Ràfol de Salem