Reportatge Romeria a Santa Anna 2024 de la Llosa de Ranes
La romeria a Santa Anna és una de les celebracions més representatives i esperades de l’any a la Llosa de Ranes. Cada 1 de maig els veïns de la localitat i altres dels voltants acudeixen a la Plaça Major. Punt de partida de la cita per iniciar el recorregut fins a l’ermita de mateix nom. Una romeria multitudinària enguany més especial que mai al haver obtingut el reconeixement de Festa d’Interès Turístic Provincial. Fet que contribueix enormement a la valoració d’aquesta tradició. I a la seua difusió per altres zones de la geografia valenciana.
Un reconeixement que va atraure a nombrosos representants polítics a participar i a conèixer la peregrinació. Destacant la presència del president de la Diputació de València, Vicent Mompó. La secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno. La senadora i ex-alcaldessa de Navarrés, Estela Darocas. El president de la Mancomunitat la Costera-Canal; José Luis Gijón. I alcaldes i regidors de municipis de la Costera i la Canal de Navarrés que acompanyaren a la corporació municipal local. Encapçalada per l’alcaldessa, Salvi Pardo i als nombrós veïnes i visitants que assistiren, més d’un miler.
La jornada festiva comença a les 9 i mitja amb la concentració dels carruatges, cavalls i animals de muntura en el magatzem municipal al polígon el Salt.
A partir de les nou i mitja a la Plaça Major té lloc la concentració i repartiment de canyes i llistes per a tots els romers; un dels aspectes originals de la romeria i elements simbòlics de la mateixa que es beneeixen com a signe de germanor.
Aproximadament a les 10 entra a la plaça major la calesa de decorada amb flors i palmes amb la protagonista del dia, Santa Anna, la mare de Maria de la que va nàixer Jesús.
El retor del poble, Antonio González beneeix a les cavalleries i és en aquest moment quan assistim a l’atractiva i acolorida desfilada de cavalcadures i muntures amb carros i carruatges tirats per cavalls o matxos. Les cavalleries s’han adornat amb molta cura perquè aquest és un dia especial, molts d’ells pertanyen al centre hípic la Font de Saladrar, ubicat a la mateixa localitat.
I des d’ací tots els assistents ixen pels carrers de costum fins a la carretera de Santa Anna.
Tots duen roba còmoda i fresca per gaudir com cal d’un dia de caminada en família, amb amics i alguns, inclús amb les seues mascotes. Una serp humana multicolor recorre aquest llarg camí d’uns 4,5 quilòmetres per arribar a l’ermita ubicada en una muntanya a 344 metres d’altitud. Centenars de romeus amb els mocadors al coll i la canya en la mà com a senya d’identitat.
Aquesta és una celebració de caràcter obert que convida a gent d’altres municipis a gaudir de l’ascensió i sobretot de les espectaculars vistes que depara la comarca de la Costera; no en va a aquest gran mirador se li denomina el Balcó del Regne de València.
Però el camí és empinat així que es fa necessària més d’una mostra d’esforç dels carreters per fer avançar els cavalls que arrosseguen els carruatges.
L’origen de la peregrinació es remunta a fa segles. I entre els motius trobem rendir-li honors a la santa, demanar-li protecció, la seua intersecció en la concepció de fills o abundància per a les futures collites.
I precisament la calesa de Santa Anna és l’última en arribar. I amb molta cura s’agarra la imatge per dur-la a coll, sent els portadors els membres de la Quinta del 74, els que compleixen 50 anys.
L’arribada de la imatge de la santa a l’ermita gòtica de mateix nom, del segle XV es coronaria amb una exhibició de danses del grup local Ras i Pla amb l’acompanyament musical d’una rondalla ben barrejaeta amb membres de l’Escola de Danses de Xàtiva, de Ras i Pla i inclús d’Adesaria d’Algemesí. I amb els cantaors Manu Cháfer, “El Gallo de Xàtiva” i Gerard Tomás, natural de la Llosa de Ranes resident a Xàbia.
I així la romeria aglutina un sense fi de valors culturals, lúdics i festius que ajuden a potenciar a la localitat des del punt de vista turístic.
I tot un patrimoni per a la societat llosera que alhora convida i acull a tots aquells que desitgen participar cada any.
Una romeria que finalitzaria amb el retor Antonio González beneint els termes i oficiant la celebració litúrgica al temple.
Però enguany i a fer encara més gran la festa de la Romeria, l’Ajuntament de la Llosa de Ranes organitzava diferents activitats que començaren dies abans, el 26 d’abril. Amb la inauguració d’una exposició al museu Casa del Pou. Una mostra que va oferir una visió completa de la festivitat, el seu recorregut i els actes clau que es porten a terme durant aquest dia. A més, incloïa una secció de caràcter històric dedicada als orígens del culte a santa Anna. Que des d’inicis de l’Edat Mitjana va anar arrelat profundament a tota Europa. A terres valencianes, la devoció a Santa Anna es va popularitzar enormement al segle XV. Com evidencia la construcció de l’ermita a càrrec de la família Borja.
Així, la Llosa de Ranes té un fort vincle amb aquesta santa tal i com es constata en aquesta exposició.
A més també es va programar per al 30 d’abril de vesprada dos tallers infantils a l’Agència de Lectura.
I per al mateix dia la representació d’un espectacle teatral al Centre Cívic.
Actes que enaltiren la romeria d’enguany com el fet d’haver sigut declarada d’interès provincial. Un fet importantíssim perquè el nom de la Llosa de Ranes tinga presència en l’àmbit turístic gràcies a aquesta tradició.
Reportatge Romeria a Santa Anna 2024 de la Llosa de Ranes