3a fase restauració castell Vallada
La tercera campanya d’intervenció i restauració del Castell de Vallada, anomenada Fase 1C han començat aquest dijous 1 de febrer. Les excavacions tenen un cost de 50.000 euros, subvencionades amb 40.000 euros per la Conselleria de Cultura i amb els altres 10.000 d’aportació municipal.
L’any 2020 es va redactar un Pla Director per preservar tan importants restes. En l’estudi es plantejava dividir els treballs d’excavació en 4 fases. Però quan al 2021 es començar amb la fase 1 es descobreix que hi havia molt més material per desenterrar que el pressupost permetia a l’equip d’arqueòlegs. D’aquesta manera és com es decideix subdividir la primera fase en dues: 1A i 1B.
El novembre de 2022 s’executen les obres de la fase 1B, i de nou les restes del castell són majors que el pressupost pot sufragar. Motiu pel qual la direcció del projecte es veu en la necessitat de crear una nova subfase, la fase 1C. I aquest és el punt en el qual es troben les excavacions del castell de Vallada, en la fase 1C.
Treballs que es centraran en finalitzar l’excavació de la fase 1 a l’interior del recinte, així com la cara interna del llenç intervingut l’any passat.
I es que de les troballes descobertes al castell es desprèn tota una història viscuda a aquestes terres durant el segle XIII: L’inici i construcció d’un castell andalusí vinculat al Castell de Montesa i acabant amb la seua posterior inutilització el 1339, ordenada pel rei Pere el Cerimoniós. En la fase 1B, per exemple, s’han desenterrat quatre parets fines de pedra calcària que s’estima que es podrien haver usat com a graners de material agrícola o vivers per resistir l’última conquesta cristiana.
Vallada no pot entendre’s sense el seu Castell de Fons, sense el tallat del Castell i el Penyó que formen part sentimental de la població. Això és el patrimoni històric i cultural, i existeix una responsabilitat col·lectiva per a preservar-lo. Aquesta responsabilitat és la que ha portat a l’Ajuntament de Vallada a promoure la conservació d’aquesta fortificació.
Són enormes també les seues possibilitats turístiques gràcies a la seua situació, formant part d’un entramat de rutes per la Serra Grossa de gran atractiu patrimonial i mediambiental. Ninguna persona que haja arribat al Castell de Vallada, després d’una llarga caminada, s’ha sentit defraudada amb les vistes que es gaudeixen des del seu cim.
3a fase restauració castell Vallada