Xàtiva acull una exhibició de gossos guia de l’ONCE per acostar la realitat de les persones cegues a la ciutadania

Reprodueix vídeo

Exhibició de gossos guia ONCE a Xàtiva

Xàtiva va ser un dels municipis triats per a acollir l’exhibició de gossos guia organitzada per l’Once. Fou amb motiu de la Setmana del Grup Social Once que recorre 13 localitats de la Comunitat Valenciana. Inclou 5 concerts de música feta per persones cegues, a més d’exposicions de material tecnològic i altra de pintura en relleu. Però la de Xàtiva era l’activitat estrela, perquè va ser molt atractiva per al públic. No en va tots els dies es pot veure als gossos guia treballant en la seua funció i descobrir quina és la legislació que els empara en tots els llocs.

A l’entorn de Xàtiva hi ha 4 gossos guia, un centenar en tota la Comunitat Valenciana i 944 en tota Espanya. Xifres escasses i una alta demanda, per la qual cosa s’està ampliant l’escola. Escola amb seu a Boadilla del Monte (Madrid) on actualment hi ha 500 cadells.

Aquesta era la primera vegada que es duia a terme esta activitat per part de la fundació ONCE de gos guia (FOPG). I estava dirigida a l’àmbit educatiu i al públic en general, amb la intenció d’acostar a la societat xativina la realitat de les persones amb discapacitat, en este cas visual, i els «aliats» que tenen per a gaudir d’una vida autònoma, plena i satisfactòria.

L’activitat va consistir en un circuit en el qual es trobaven totes les situacions relatives a l’autonomia al carrer. Es van habilitar escalons, passos de vianants, obres, etc; explicant com es desenvolupa un usuari de gos guia en les diferents situacions del dia a dia. El propi alcalde de la ciutat, Roger Cerdà, va viure en primera persona l’experiència de la realitat d’una persona invident i de l’ajuda que presta el gos guia.

Un procés complex també perquè tota persona invident, per a poder tindre un gos, ha de passar quatre informes. Un psicològic, un altre metge, d’orientació i social que comença fins i tot abans del naixement del cadell.

Posteriorment es dona a una família d’acolliment i durant sis o set mesos l’animal aprèn a socialitzar, a conviure amb persones, però no se li ensenya res més. Després tornen a l’escola i comença l’aprenentatge que dura fins que té uns 22 mesos.

No totes les races són susceptibles d’aprendre a realitzar esta labor. I fins i tot dins de les races que sí que ho són, no tots els animals presenten les mateixes aptituds.

Segons dades facilitades per l’ONCE, que acaba de complir 85 anys, en 2023 es van registrar en tot el territori nacional un total de 944 gossos guia en actiu. D’ells, 78 es troben a la Comunitat Valenciana (23 a Alacant, 9 a Castelló i 46 a València). La FOPG (Fundació ONCE de Gos Guia) és l’entitat especialitzada que assumeix tot el procés d’entrenament. Des de la cria fins al lliurament a la persona usuària. A més, esta associació és assessora i també la interlocutora amb els poders públics quant a la regulació del dret d’accés amb gossos guia o gossos d’assistència vetlant pels interessos del col·lectiu.

Exhibició de gossos guia ONCE a Xàtiva

Comarcal.TV

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés