Exposició retrospectiva de Joan Ramos en Xàtiva
La Casa de Cultura de Xàtiva ha acollit aquest dimecres de vesprada la inauguració de l’exposició “Joan Ramos, retrospectiva 1967-2023”. Una mostra que uneix la producció artística del pintor, escultor, gravador i il·lustrador amb 141 obres originals. L’acte va estar presidit pel propi Joan Ramos i l’alcalde, Roger Cerdà, junt amb el regidor de Cultura, Alfred Boluda i els comissaris de l’exposició, Pablo Camarasa i Antoni Martínez. La inauguració va omplir de gom a gom el saló d’actes on van tenir lloc les intervencions de les autoritats. També va actuar Pep Gimeno “Botifarra”.
L’extensa producció de Joan Ramos s’ha ubicat en dos espais de la ciutat: la Casa de la Cultura i la Casa de l’Ensenyança-Museu de Belles Arts.
Entre les sèries exposades destaquen la de «Jocs eròtics precolombins», «Socarrats», «El plaer de transgredir», «Xàtiva àrab», «Personatges i personalitats», «Autoretrats», «Ceràmica Ibèrica» i «Xàtiva màgica». També es poden trobar al·lusions a un imaginari propi, amb la creació de faunes i altres personatges fantàstics. Tanmateix la representació de figures admirades per l’artista com Henry Rousseau, Guayasamín, Gauguin o Charles Bukowski. Així com una constant evocació a Xàtiva partint d’interpretacions pròpies.
El recorregut comença a la Casa de Cultura. I segueix a la Casa de l’Ensenyança-Museu de Belles Arts on s’exhibeixen obres de la primera meitat dels anys 90 amb altres de gran format i també sèries en les que treballa actualment l’artista.
Joan Ramos (València, 1942), es va traslladar a Xàtiva durant la seua infància, on ha desenvolupat quasi tota la seua vida. Encara que autodidacta, des de ben jove va mostrar un gran interès per la pintura i el dibuix. Tant que inclús va guanyar una beca a París on va entrar en contacte amb l’obra de grans artistes que li marcarien per sempre. Ells eren Juan Gris, Georges Braque o el propi Pablo Picasso.
A la seua tornada va començar a participar en exposicions col·lectives i individuals. De la mà de Manuel Vicent, va exposar a Madrid on coincidiria amb Rafael Alberti. I al nostre territori va col·laborar amb artistes llavors ja reconeguts, com Artur Heras, Manuel Boix i Rafael Armengol.
La seua producció forma part de la història recent xativina
En aquest setntit, algunes de les seues creacions són reconegudes per generacions com el logotip de La Costera i cartells de Fira. A més a més, la seua implicació amb la societat xativina amb col·laboracions com ara Aspromivise, Amics de La Costera; a més de la seua desinteressada cessió d’obra per a embellir les parets de la biblioteca durant anys o la col·laboració amb altre xativí il·lustre del moment, Pep Botifarra, per a la realització del seu disc.
Per a la mostra s’han editat dos catàlegs, un amb la col·laboració d’escriptors que tracen un perfil de Ramos i altre que reprodueix totes les obres.
L’antològica de Joan Ramos es podrà visitar fins el proper 24 d’octubre.
Exposició retrospectiva de Joan Ramos en Xàtiva