Els Treballs d’exhumació de la fosa comuna ubicada al cementeri d’Albaida. Permetrà identificar i recuperar les restes de 18 veïns de la comarca afusellats en juny de 1939
El diputat i responsable de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha visitat aquest dijous el cementeri d’Albaida, lloc on es duran a terme els treballs per a la identificació, exhumació i recuperació de les víctimes afusellades el 10 i el 16 de juny de 1939. Un treball que ara és possible gràcies al conveni signat entre la Diputació de València i l’associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida. Va ser el passat 4 de maig quan es va resoldre aquest acord. Així les famílies poden recuperar les restes.
Treballs d’exhumació seràn coordinat per l’equip professional Grupo Paleolab i amb la participació de Cavea Patrimonio Cultural, els quals han estat treballant i col·laborant prèviament amb altres projectes de recuperació història com el de Paterna, Almansa o Ontinyent. La quantia de la subvenció és de 93.624,34 euros i l’execució haurà de produir-se abans de novembre del 2023.
El 10 de juny onze veïns de la Vall d’Albaida foren injustament processats, assassinats i soterrats en una fosa comuna al cementeri d’Albaida, segons testimonis i documents. Sis dies més tard, el 16 de juny, set valldalbaidins més foren executats, víctimes també de la repressió franquista i soterrats a la mateixa fosa. D’ells, 8 eren veïns d’Albaida i 10 de Benigànim com José Maria Senabre Gomar, pare de Josefa, present ahir en l’acte. En el moment del succés ella tenia només 4 mesos.
A hores d’ara només es té coneixement de l’existència de dues foses comunes a la comarca: la d’Ontinyent, ja exhumada i la d’Albaida. Amb l’exhumació d’aquesta última és possible que la Vall d’Albaida passe a ser una comarca lliure de foses.