Els Treballs d’exhumació de la fosa d’Albaida

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on facebook

Els Treballs d’exhumació de la fosa comuna ubicada al cementeri d’Albaida. Permetrà identificar i recuperar les restes de 18 veïns de la comarca afusellats en juny de 1939

El diputat i responsable de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha visitat aquest dijous el cementeri d’Albaida, lloc on es duran a terme els treballs per a la identificació, exhumació i recuperació de les víctimes afusellades el 10 i el 16 de juny de 1939. Un treball que ara és possible gràcies al conveni signat entre la Diputació de València i l’associació Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida. Va ser el passat 4 de maig quan es va resoldre aquest acord. Així les famílies poden recuperar les restes.

Treballs d’exhumació seràn coordinat per l’equip professional Grupo Paleolab i amb la participació de Cavea Patrimonio Cultural, els quals han estat treballant i col·laborant prèviament amb altres projectes de recuperació història com el de Paterna, Almansa o Ontinyent. La quantia de la subvenció és de 93.624,34 euros i l’execució haurà de produir-se abans de novembre del 2023.

El 10 de juny onze veïns de la Vall d’Albaida foren injustament processats, assassinats i soterrats en una fosa comuna al cementeri d’Albaida, segons testimonis i documents. Sis dies més tard, el 16 de juny, set valldalbaidins més foren executats, víctimes també de la repressió franquista i soterrats a la mateixa fosa. D’ells, 8 eren veïns d’Albaida i 10 de Benigànim com José Maria Senabre Gomar, pare de Josefa, present ahir en l’acte. En el moment del succés ella tenia només 4 mesos.

A hores d’ara només es té coneixement de l’existència de dues foses comunes a la comarca: la d’Ontinyent, ja exhumada i la d’Albaida. Amb l’exhumació d’aquesta última és possible que la Vall d’Albaida passe a ser una comarca lliure de foses.

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés