70 soldats, 2 canons i 16 cavalls representen fidelment la Batalla de Bellús, l’última de la Guerra de les Germanies amb motiu del seu cinquè centenari

Reprodueix vídeo

Batalla de Bellús

La batalla de Bellús de 1522 fou l’última dins de la guerra de les Germanies i també una de les més sanguinàries. El 500 aniversari d’aquest episodi es commemorava el passat dissabte 12 de novembre amb tot un seguit d’actes com desfilada de tropes, campament de l’època i tirs d’artilleria i arcabusseria; però sens dubte, l’atenció la va acaparar la recreació històrica de la mateixa batalla que fou seguida per molts veïns de la comarca; una recreació molt fidel a càrrec dels membres de l’Associació Cultural d’Amics del Museu Històric Militar de València que va desplegar a prop de 70 soldats, 2 canons i 16 genets a cavall.

La Batalla de Bellús va evocar els últims compassos de les Germanies, quan les tropes del virrei designats per l’emperador Carlos Vè van aconseguir contenir la rebel·lió dels agermanats amb Xàtiva com l’últim gran reducte de resistència. Malgrat la imminent derrota, el 1522 els rebles continuaven perpetrant atacs als pobles que estaven en mans de l’enemic per a debilitar-lo. En una d’eixes incursions s’endinsaren en Albaida per l’Estret de les Aigües per a bombardejar-la i saquejar-la però en la tornada a Xàtiva amb el botí, els agermanats foren perseguits pels soldats del virrei i acabaran sent acorralats en al Pla de Bellús on foren agafats desprevinguts i aconseguiren fer valdre la seua superioritat numèric i armamentística per imposar-se en el xoc definitiu de la guerra.

Fou una gran batalla campal on participaren prop de 5.000 soldats i va haver víctimes d’ambdós costats. La seua importància radica en què fou l’última de l’exèrcit de les germanies abans de la rendició de les últimes dos ciutats: Xàtiva i Alzira. Un fet importantíssim de la història dels valencians i del poble de Bellús que va captivar a tots els presents.

Un poble, el de Bellús que durant tot el dia va celebrar aquest cinquè centenari amb un ampli ventall d’actes.

Batalla de Bellús

Comarcal.TV

Batalla de Bellús

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés