Benigànim commemora el dissabte 21 de gener la festa de la beata Inés, presidida per l’Arquebisbe de València

Reprodueix vídeo

Benigànim commemora el dissabte 21 de gener la festa de la beata Inés

Aquest pròxim dissabte, 21 de gener, la localitat de Benigànim celebra la festivitat en honor a Josefa Teresa Albiñana Gomar, coneguda com la beata Inés (Benigànim, 1625-1696) religiosa agustina descalça que va ser la primera dona valenciana a ser elevada als altars quan va ser beatificada fa més de 130 anys.

L’Arquebisbe de València, Enrique Benavent, presidirà la litúrgia a les 11.30 hores del matí. Una missa solemne de campanya, en la Plaça de la Beata.

La de Benigànim és una celebració exemplar cada any per la seua gran participació de fidels al poble i altres que venen procedents d’altres localitats pròximes per a gaudir de l’extens programa d’actes, que enguany arriba amb novetats.

Cal destacar que durant la processó pels carrers de la localitat valenciana. els devots adornen els seus balcons i carrers i al llarg del trajecte. Els propis veïns i feligresos escenifiquen els miracles atribuïts a la beata.

A més, com a preparació a la festa, s’està celebrant una novena amb el res del Rosari i misses, també a l’església del monestir de les Agustines Descalces de Benigànim. Una de les capelles de la qual alberga un sepulcre de bronze que guarda les relíquies de la beata.

Precisament, l’església Casa dels Records de la Beata Inés, que les religioses tenen en el seu monestir de Benigànim pot visitar-se gràcies a la iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces del monestir de la Puríssima Concepció, San José i Beata Inés per a donar a conèixer la figura, vida i espiritualitat de la beata.

En el recorregut pel museu es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense. Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) “en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII”. La “Casa Records Beata Inés” compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també “la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos”.

Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625. Amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera. Fins a la seua mort en 1696, amb 70 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils.

Va ser beatificada el 26 de febrer de 1888, per S. Lleó XIII, per la qual cosa aqueix mateix dia de 2023, es complirà el 135 aniversari de la seua beatificació.

La beata Inés “va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, plena de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús. Qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del qual orava la religiosa o el taronger. Va créixer havent-lo plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi”, segons l’Arxiu de Religiositat Popular.

Benigànim commemora el dissabte 21 de gener la festa de la beata Inés

Comarcal.TV

Benigànim commemora el dissabte 21 de gener la festa de la beata Inés

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés