Benigànim es vist de gal·la per a l’Entrada de Moros i Cristians en l’any en que la Comparsa Taifes ostenta la capitania amb Juanvi Benavent al capdavant

Reprodueix vídeo

Benigànim celebra l’Entrada de Moros i Cristians

Benigànim va celebrar el dissabte 26 d’agost l’Entrada de Moros i Cristians amb gran èxit de participació. La festivitat moro-cristiana està molt arrelada a la localitat i és un dels actes de festes que més assistents concentra. Tant de veïns del poble com d’altres municipis. Amb l’arribada de la Regina de Festes i de la Cort d’Honor a la tribuna d’autoritats, encapçalada per l’alcaldessa, Yovana Herrero, l’acte va començar amb mirades al cel que amenaçava amb ploure.

Divisades les banderes cristianes, les dolçaines i els tabals van anunciar l’arribada de la primera de les comparses, els Templers. Un any més les dones van encapçalar la marxa amb fins a tres esquadres diferents justicieres davant els infidels no cristians. La següent va ser una esquadra masculina vestida a l’estil de l’època de Jaume. Brandant espasa i amb armadura, mostraven la creu templera i llargues capes. A continuació una altra esquadra de Templers va xafar la Plaça, impressionaven aquests preciosos cascs. Paraigües entre el públic al pas d’una altra esquadra masculina amb vestimentes que be identificaven la comparsa de la que son membres. Amb la rellevant creu cristiana al pit.  I per tancar, el cap d’esquadra de l’ultima comparsa dels Templers va dirigir a la seua filà. Amb la vestimenta típica dels cavallers que lluitaven en els camps de batalla.

Els Templers van donar pas als Almogàvers que van encetar el recorregut amb els membres mes joves.

Ells són el futur de la festa i, per tant, s’involucren des de ben xicotets per a complir amb la tradició. Al seu darrere, aparegueren les dones de la comparsa dirigides per unes caps d’esquadra orgulloses de conduir a tal exercit. Guerreres amb armadures femenines tipus corset i llança en mà preparades per a defendre’s.

I ací arriben les esquadres masculines, homes que amb els seus crits van mostrar moltíssima energia airejant les seues armes com si hagueren guanyat una confrontació amb els moros.  Uns Almogàvers amb equipament de supervivència a l’esquena amb queviures i una manta, per a recórrer el llarg camí de tornada a casa.

La tercera de les comparses pel bàndol cristià va ser els Arquers. Els més menuts encetaven la desfilada en carrossa i llençant confeti al seu pas. Tres esquadres diferents precedien l’esquadra integrada únicament per dones que precedien l’Ambaixadora Cristiana 2023, una flamant Inés Llopis coronant la preciosa carrossa que la passejava pels carrers de la seua estimada Benigànim

Tancant la participació dels de la creu, els Bandolers, amb les artistes del ventall vestides de cordoveses. Les caps de les dues esquadres van mantenir el ritme de la música i la desfilada va transcórrer entre els aplaudiments dels espectadors. Van continuar la marxa els homes bandolers Els trabucs  ompliren la plaça al pas de les elegantíssimes esquadres d’aquesta comparsa. Uns homes que van desfilar amb molta energia i personalitat, on els seus caps d’esquadra van fer gaudir als tots els espectadors.

Equador d’aquesta Entrada de Moros i Cristians a Benigànim que viu una nit plena de màgia.

No massa lluny dels cristians, va arribar el bàndol de la mitja lluna.

Els Sultans van fer la seua entrada amb els menuts al capdavant. Una esquadra infantil vestida amb tocats de plomes al igual que l’esquadra femenina que els va seguir. Les seguiren una esquadra d’homes que van fer honor a la comparsa a la que pertanyen amb les seues vestimentes. Una altra esquadra de guerreres xafava així el recorregut vestides amb estil de lluitadores africanes amb maquillatge a conjunt preparades per a la batalla contra els cristians. I tancant també com si fossen berebers, una nova esquadra masculina passava al ritme que marcava el cap d’esquadra que provocava amb l’espasa de mitja lluna els possibles enemics cristians que s’atreviren a atacar.

L’entrada va seguir amb la participació dels Tuaregs, fundats en 1995. Els xiquets vestits van obrir la marxa amb els aplaudiments d’un públic entregat a la festa gran de la localitat. Seguidament era el torn per les dones Tuareg que caminaren al compàs de la música lluint les seues espectaculars vestimentes plenes de detall amb molta energia, com també ho van fer els homes quasi irrecognoscibles amb la cornamenta animal i ferotges com cap altres.

Arribats a este punt, era el moment de rebre els Marrakets.

Tres esquadres de dones encapçalaven el pas de la comparsa marcant els ritme amb les seues llances. Espectaculars tocats i maquillatges ens transporten al desert saharià. Els homes, al més pur estil sultà, amb el turbant que els caracteritza, tancaven la seua participació.

Així el moment més esperat estava a punt d’arribar amb l’aparició dels Taifes, que enguany ostenten la Capitania i que van presentar un elaborat boato Conten als antics escrits que en 1007 naixia Abd al-Aziz i que quan era sols un xiquet son pare ja li va concedir el títol de hàyib i el sobrenom “Espasa de la Dinastia”. Així la història gràfica interactiva que presenten els Taifes a Benigànim aquest 2023 comença amb el Ballet infantil “4 Balls” representant la dansa amb la que rebien l’arribada dels nous membres de les famílies amíries.

Ací arriba la carrossa en la que viatgen els fills dels nobles als califats de Córdoba, son la primera esquadra. Amb fines teles i lluentors com acostumaven les famílies adinerades de l’època. Darrere arriben els menuts que somien amb ser Almanzor imaginant-se un futur com a sobirans taifes.

El nou rei de la taifa de València ha arribat a la ciutat amb les seues tropes, que desfilen cap a l’entrada del seu mou regne encapçalats per aquesta meravellosa esquadra de dones que confirmen l’arribada amb aquesta mescla de bellesa i poder de la que la Balansiya anava a ser testimoni durant els següents 40 anys.

Les guerreres del Ballet Ohana de l’Olleria dansen bèl·liques en honor al Malik Adb aiAziz.

I per a que els fidels es senten segurs tanca la comitiva una esquadra d’impressionants lluitadors seleccionats per tot la Al-Àndalus precedits per un majestuós guerrer a cavall amb demostració d’habilitats eqüestres per a delitar el públic.

Apareix ara un dels famosos arcs dels jardins reals de la taifa de València. I als darrere els abanderats amb l’escut que fa saber els convidats que acaben d’entrar a la vila d’Abd al-Aziz.

El rei obsequia als seus hostes amb una beguda creada especialment per a ell amb el fruit per excel·lència que es cultivava a la Taif. I també donava el color representatiu als seus escuts i tapissos.

Aquesta esquadra atapeïda amb elegants vestimentes per a imposar respecte i diplomàcia és l’acompanyament de la carrossa que eleva a l’ambaixadora Amparo Benavent. Qui s’encarrega de totes les negociacions i relacions amb altres taifes.

Precioses ballarines del Ballet d’Alicia Montava de Cocentaina representen com es mostren en palau les especies portades del llunyà orient, aromatitzant els carrers de manera captivadora.

I ací acaba la història, amb l’esquadra de defensa personal d’Adb al-Aziz, precedida per un imponent háyib a cavall que exerceix de conseller personal del rei Taifa representat pel Capità  Moro 2023, Juanvi i la seua favorita, la seus esposa Lourdes Vidal, que junt als seus fills en aquesta preciosa carrossa representen la família formada per tant important personatge històric.

Ells van tancar el recorregut d’una espectacular entrada Morocristiana a Benigànim aquest 2023, on la participació va ser sens dubte exitosa i on les futures generacions van demostrar que la festa segueix viva i en creixement.

Benigànim celebra l’Entrada de Moros i Cristians

Comarcal.TV

Benigànim celebra l'Entrada de Moros i Cristians

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés