Bicorp recupera la ramaderia extensiva per a la prevenció d’incendis forestals

Reprodueix vídeo

Projecte ‘Pastures tallafocs’ en Bicorp

La Conselleria d’Agricultura ha posat en marxa un projecte per a convertir bancals que ja no són productius en tallafocs que facen de barrera en cas d’incendi a Bicorp i Albocàsser que, a més, posa en valor i recupera la ramaderia extensiva. El projecte es va posar en marxa a finals del 2022 així que les accions són ja visibles. Ho veiem a les muntanyes de Bicorp i el gran ramat de 1000 exemplars de cabres que pasturen.

Un projecte emmarcat en les accions del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020. En ell, a més dels ajuntaments també participen el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, CEAM i l’Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana, AMUFOR. En aquest sentit, l’Ecomuseu de Bicorp ha acollit una jornada per a estimular la col·laboració públic-privat dirigida a persones dels àmbits de la ramaderia, silvicultura i de l’agricultura, així com responsables polítics i tècnics municipals.

Una jornada també promoguda per la falta de relleu generacional.

Les accions del projecte consisteixen en: identificar parcel·les abandonades recuperar aquests terrenys, el seu entorn i infraestructures de suport i executar en elles tractament silvícoles, sembres amb espècies de gramínies i lleguminoses per a la creació de pastures que siguen clau en el disseny i manteniment d’àrees tallafocs. Aquesta seria una de les parcel·les recuperades en Bicorp on s’ha intervingut, sobretot en superfície pública.

I aquesta és la ramaderia encarrega de pasturar, un miler de cabres, la majoria de raça blanca celtibèrica que està, a més en perill d’extinció.

Un projecte que ressalta el paper de la ramaderia extensiva en la lluita enfront dels grans incendis forestals.

Projecte ‘Pastures tallafocs’ en Bicorp

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés