El MITA d’Albaida inaugura un nou espai expositiu dedicat al betlem de Tirisiti d’Alcoi

Reprodueix vídeo

El Tirisiti ja forma part del MITA d’Albaida

El Tirisiti ja té el seu espai particular al Museu Internacional de Titelles d’Albaida. El divendres la vesprada fou màgica al MITA amb la inauguració d’aquest nou espai expositiu dedicat al Betlem de Tirisiti d’Alcoi. Un teatre que es representa des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d’una llarga tradició mediterrània de teatres de titelles, format menut i temàtica amb elements populars i religiosos.

La Companyia la Dependent és l’encarregada des de fa més de 30 anys de dur endavant el Tirisiti. Treball que els ocupa de novembres i fins al mes de gener. I és que el públic es compta per milers i la demanda sempre supera l’oferta del Nadal anterior, el que obliga a anticipar les representacions fins els primers dies de desembre.

El Betlem de Tirisiti està declarat Bé Immaterial d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana. Quant a la tècnica, cal remarcar que els titelles són de tipus anomenat de “peu i vareta”. Això vol dir que els perots, corren per l’escenari per si d’unes guies practicades entre els diversos elements escènics el que fa que els manipuladors estiguen ubicats baix i alhora a recer de les mirades del públic. Altre factor d’interés és la vocalització dels personatges mitjançant l’ús d’una llengüeta metàl·lica. A tot açò es suma el significatius bilingüisme i també el paper del narrador que estimula la participació del públic.

Una nova adquisició que encara fa més gran aquest museu únic.

Aquesta actuació també compta amb la col·laboració de Diputació de València i l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia.

El Tirisiti ja forma part del MITA d’Albaida

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés