El Ràfol de Salem celebra el Porrat en honor a Sant Blai amb una vintena de parades i actes tan tradicionals com la benedicció del pa beneït

Reprodueix vídeo

El Ràfol de Salem celebra el Porrat en honor a Sant Blai

Els veïns i veïnes del Ràfol de Salem han celebrat aquest dissabte 4 de febrer la festivitat de Sant Blai. Els carrers més cèntrics del municipi s’han omplert de tradició i diversió amb el “porrat” on una vintena de parades amb una variada oferta s’ha complementat amb actes religiosos, lúdics i culturals.

El dia fou, a més, esplèndid i des de bon matí el sol va donar la benvinguda a aqueta festa tan enraigada al municipi i comarca. Tot i així el programa s’obria dies abans, en concret el 27 de gener  amb la inauguració de l’exposició Mirades a càrrec de Grup Art Benicadell; el 29 tindria lloc el trasllat de la imatge en romeria fins a l’església i en la vespra un contacontes per als més menuts però és el primer dissabte de febrer quan tot el poble s’engalana i es munten les parades que conformen el porrat i que obrin a les 11 del matí.

Efectivament un dels dolços més típics del Porrat de Sant Bali és el pa beneït que es trasllada des del forn fins a l’ajuntament  i d’ací fins l’església parroquial en un gran passa carrer que recull a les autoritats i a tots els voluntaris amb l’acompanyament de la U.M del Ràfol de Salem.

Enguany s’han elaborat 20 pans, cadascun d’un metre i 4 quilos de pes.

La festa, en el seu vessant més religiós comença al migdia amb la benedicció d’aquests 20 pans i la solemne missa a l’església. Conté una talla de Sant Blai que va arribar a la localitat al segle XVII a mans del frare Josep Ximenez de de Benaguasil.

Després de la litúrgia es procedeix al tall dels pans i (del 33´58 al final) al seu repartiment mentre es canten els gojos. Veiem que són molts els veïns, visitants i devots que compleixen amb aquesta tradició.

Eixim ara al carrer per visitar els llocs de venda on també trobem la participació d’associacions i col·lectius. Les  festeres de la Divina Pastora  i la junta local de l’AECC de Castelló de Rugat.

Al mercat a més de parades artesanals també es va comptar amb jocs de fusta per al divertiment del xiquets i exhibició de falconeria. Per la vesprada va haver contacontes, espectacle itinerant circense processó a Sant Blai i gran fi de festa de sopar de baix braç amb discomòbil.

El Ràfol de Salem celebra el Porrat en honor a Sant Blai

Comarcal.TV

El Ràfol de Salem celebra el Porrat en honor a Sant Blai

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés