Els Moros i Cristians envaeixen els carrers de Canals amb un seguit d’actes i la gran entrada a càrrec de sis comparses, una d’elles de nova creació

Reprodueix vídeo

Els Moros i Cristians envaeixen els carrers de Canals

La Fira de Setembre de Canals entrava en el segon cap de setmana amb una celebració destacada: els Moros i Cristians. El començament oficial tindria lloc el divendres 22 de setembre amb la cercavila i un emocionant pregó a càrrec de José Maria Gómez. El programa seguiria amb l’Alardos, disco mòbil i ja el dissabte de vesprada arribaria el moment més esperat. La gran entrada d’ambdós exèrcits que va atraure a una gran quantitat de públic que va viure amb admiració aquesta mostra de tradició i esplendor.

El divendres a les vuit de la vesprada, la cercavila va recollir els banderins de cada comparsa, amb la participació de la Junta de l’Associació d’Intercomparses de Canals i representants municipals. Des de l’Ajuntament fins a l’Avinguda Vicent Ferri. Ací, damunt de l’escenari, Chema Gómez, actuaria com pregoner d’enguany, home molt vinculat a les festes de Canals, qui fou fester de Sant Antoni al 2015 i integrant de la comparsa Maskil d’Asaf des de quasi els seus inicis.

Per a finalitzar la Unió Musical Santa Cecília interpretaria les marxes característiques d’aquesta festa.

 Al dia següent també de vesprada la gran entrada de Moros i Cristians va reunir a tota la comunitat per a commemorar i compartir les arrels culturals i històriques de la localitat. I és que aquesta festa té 40 anys de trajectòria i poc a poc ha anat recuperant l’esplendor al traslladar-la al mes de setembre.

Una cita que s’enceta amb el banderí de la Junta Intercomparses a cavall; amb l’associació Canalense tocant la marxa Creu Daurà i el banderí cristià també a cavall. Seguidament el club de circ i dansa Fantasi amenitzava els primers minuts amb una coreografia molt dinàmica plena d’acrobàcies executades a la perfecció. La comparsa Templaris, fundada l’any 2018 serien els primers en defensar la vila de Canals pel bàndol de la creu comptant amb una esquadra de dones i altra d’homes. Les notes musicals les posa Gramola Band de la Llosa de Ranes.

En total 6 serien les comparses participants, una d’elles els Berebers, de nova creació.

Marxen ara els membres de la Filà Creuats que va nàixer l’any 2010 també amb esquadra d’homes i altra de dones acompanyants per la Unió Musical Santa Cecília de Canals.

La Filà Contrabandistes, del 2010, desfilen ben guapes amb trage de faralaes en roig granant i negre i amb unes caps d’esquadra fent ballar una navalla de grans dimensions. La Unió Musical de Montesa és la seua banda.

El banderí de la mitja lluna a cavall ens avisa que ara són els moros els que acaparen l’atenció. Però primer gaudim del ball ofert per L’Escola de Dansa Ballart amb unes integrants  emulant grans rèptils.

La comparsa Berebers s’estrenen en aquest acte ni més ni menys que amb tres esquadres, homes i dones preparats per a la cruenta batalla. Guien els seus passos els pasdobles i marxes de la xaranga Fent Soroll de Castelló.

 Del 2015 és la comparsa Alqanawat amb els seus integrants vestits d’un blanc lluminós amb abaloris en plata que els donen un aspecte molt distingit. Acompanya la Societat Artístic Musical d’Alcàntera del Xúquer.

El foc també forma part d’aquest gran espectacle amb aquestes torxes portades pels membres més menuts, preludi de la desfilada de l’última comparsa Kaftanes, fundada al 2017 que s’incorpora a camell. Les integrants dones destaquen per les plomes en blanc i negre i els homes per dur aquestes impressionats calaveres. Marxen al so de la Tobo’s Blues Bland Xella.

6 comparses que han desplegat la seua fantasia pels carrers de Canals a l’espera de poder oferir capitanies.

El diumenge la desperta de bon matí i el posterior esmorzar posaria el fermall d’or als Moros i Cristians de Canals.

Els Moros i Cristians envaeixen els carrers de Canals

Comarcal.TV

Els Moros i Cristians envaeixen els carrers de Canals

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés