El centre de Benigànim es vist de gala per a l’Entrada de Moros i Cristians que enguany ostenten la Capitania per la comparsa Bandolers

Reprodueix vídeo

Entrada Morocristiana Benigànim

El dissabte 27 d’agost, Benigànim va celebrar l’Entrada de Moros i Cristians amb gran èxit de participació, després dels anys d’aturada de la festa. Aquest acte és un dels més tradicionals i que més arrelat està a la localitat com així ho demostra la gran quantitat d’assistents que concentra; tant de veïns del poble com d’altres municipis.

L’acte va començar amb l’arriba de la Regina 2022 i de la seua Cort d’Honor dalt d’aquesta carrossa, saludant, llançant besades mentre els seus acompanyant les esperaven baix entre aplaudiments. Després tots els representant del Crist veurien, des de tribuna les banderes mores encarregades d’obrir la desfilada aquest 2022.

Les dolçaines i els tabals van anunciar l’arribada de la primera de les comparses, la dels Taifes. Els més xicotets van ser els primers en xafar els carrers de Benigànim al ritme de la marxa amb un port i elegància que dona llum al futur de la tradició morocristiana a la localitat. La primera de les esquadres va ser la dels homes que aconseguien sorprendre als espectadors amb aquest espectacular casc de cap de lleopard, un estampat que es repetiria també en la vestimenta que recorda la d’un sultà. Una nova esquadra va fer la seua entrada pels carrers d’este poble, dones amb immensos tocats de plomes i un maquillatge de combat a mode d’antifaç. Tancant les files, novament els homes taifes de la tercera esquadra amb cridaneres vestimentes decorades amb trofeus de caça que provocar les mirades de tothom.

Els Sultans van fer la seua entrada amb els menuts al capdavant. Una esquadra infantil vestida amb tocats de plomes al igual que l’esquadra femenina que els va seguir i que tindrien un detall amb dos dels festers. Els homes van fer honor a la comparsa a la que pertanyen. Com si fossen berebers, amb una vestimenta discreta i elegant, el cap d’esquadra provocava amb l’espasa de mitja lluna els possibles enemics cristians que s’atreviren a atacar. Els seguiren dues ultimes esquadres, una de dones i altra de homes, ambdós amb estil de lluitadors africans amb maquillatge a conjunt preparats per a la batalla amb llances, escuts i cornamentes.

L’Entrada va seguir amb la participació dels Tuaregs, fundats en 1995. Les dones Tuaregs van obrir la marxa, seguides dels homes, tots i totes amb els mateix vestuari fent gala de la seua complicitat. Els Tuaregs també brindaren els seus honors als Festers entre abraçades i grans somriures.

Caiguda ja la nit, va arribar el moment de rebre la Comparsa Marrakets,  L’esquadra femenina dels Marrakets va desfilar amb port i elegància, posant color als carrers de Benigànim que no feien més que aplaudir i fondre’s entre les afectuoses mostres d’estima dels representats del 2022. Elles van posar lluentor a la desfilada amb les seues vestimentes que adornaven amb collars de plomes i immenses arracades. I més sobris, però no per això menys elegants, l’esquadra d’homes.

Un jove genet a cavall anunciava l’entrada del bàndol cristià. Serien els Templers qui desfilarien primer. Un any més les dones van encapçalar la marxa amb una primera esquadra animada per una cap que movia la seua arma al ritme de la música, i ho feia així de bé! La següent va ser una esquadra masculina vestida a l’estil de l’època, brandant espasa i armadura i crit de guerra. A continuació una altra esquadra també masculina impressionava als presents amb la seua capa que recordava a la pell de l’animal el crani del mateix també portaven al cap. Novament les dones Templeres feien aparició de blanc impol·lut, com si foren estreles il·luminant el cel. I tancarien ells, lluint llargues capes amb creu templera i tradicionals casc romans, una vestimenta que recorda a la dels cavallers que lluitaven a lloms dels cavalls en els camps de batalla.

Els Templers van donar pas als Almogàvers que van encetar el recorregut els membres mes joves. Ells són el futur de la festa i, per tant, s’involucren des de ben xicotets per a seguir la tradició. Al seu darrere, aparegueren les dones de la comparsa dirigides per una cap d’esquadra orgullosa de conduir a tal exercit de guerreres amb diademes al cap i espasa a les mans. Els homes van desfilar en segon lloc. Una esquadra que es va mostrar amb moltíssima energia airejant les seues armes com si hagueren guanyat la batalla. Uns Almogàvers que anaven tots amb sandàlies cristianes i un equipament de supervivència a l’esquena amb queviures i una manta, per a recórrer el llarg camí de tornada a casa.

 Els Arquers serien els següents. Arribaven amb els més menuts en carrossa i altres  ja desfilant a peu, en la que per a molts serà la seua primera Entrada. L’esquadra de dones seria la primera fent predominar el color verd en la seua vestimenta.  I després seria el torn de l’esquadra masculina, al mes pur estil mercenari.  L’altra de les esquadres, que és mixta, fa honor al nom de la seua comparsa, fent servir l’arc com a armament de lluita.

La Filà dels Pirates s’obria pas. Es tracta d’un grup menut però que a l’estil corsari, marxaven pels carrers de Benigànim amb crits de guerra

I al fi, va fer entrada la Capitania Cristiana del 2022, la Comparsa Bandolers. La seua desfilada començarà amb genets portadors dels d’estàndards que recordaven les capitanies passades. Un ballet d’inspiració flamenca arrancava “oles” als seu pas i precedia a les artistes del ventall  vestides de cordoveses. Van continuar la marxa els homes bandolers  Els trabucs  ompliren la plaça al pas de les esquadres d’aquesta comparsa. Uns homes que van desfilar amb molta energia i personalitat.  Novament un ballet, ara amb espases, va fer gaudir als espectadors per a donar pas a una acolorida esquadra.

El moment més esperat arribava en veure aparèixer l’ambaixadora cristiana, Encarna Marchirant, dalt d’aquesta preciosa carrossa mentre saludava i s’emocionava amb les mostres d’afecte del seus poble.

Color i més color i música amb aquestes balladores que dansen al ritme del pas del cavall.

I ací està el Capità Cristià 2022, Miguel Mateu, orgullós som ningú de representar les Festes de Moros i Cristians de Benigànim després de totes una vida formant part de la filà i de la festa. I la Capitana Lidia Mateu. Pare i filla compartint un somni i acompanyant-se en aquesta experiència que començava quan tot es va posar en mode d’espera. De segur que les festes d’enguany seran unes de les més especials a les seues vides.

Entrada Morocristiana Benigànim

Comarcal.TV

Entrada Morocristiana Benigànim

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés