L’entrada de Moros i Cristians d’Alfarrasí deixa els carrers plens de música, colorit i sorprenents espectacles

Reprodueix vídeo

Entrada Morocristiana d’Alfarrasí

La vesprada-nit del dissabte, 20 d’agost, Alfarrasí esperava al carrer un dels actes més colorits del programa de festes. L’entrada morocristiana era una realitat després de dos anys sense festa i és que aquest esdeveniment és un dels més importants i nombrosos en quan a públic i en quan a participació, sobretot femenina.

Una “Entrada” amb gran importància a la comarca que tampoc van voler perdre’s les autoritats provincials i  representants de les localitats veïnes.

Com és habitual, també enguany, les 9 comparses mores i cristianes arrancaven la desfilada pel carrer Diputació i seguien el recorregut fins acabar al carrer Isidoro Martí Flores.

L’encarregada d’obrir la desfilada va ser la Junta Central de Moros i Cristians d’Alfarrasí amb timbals i trompetes.

Els xiquets de la filada Bucaners els encarregats de portar el banderí van ser els primers seguits d’una esquadra masculina amb imponent vestimenta, capa en color verd i blanc i abillats amb barrets. El cap d’esquadra dirigia el pas de la resta al compàs de la marxa recreant un espectacle nascut de la història bèl·lica entre moros i cristians, convertida en festa i nexe d’unió al nostre territori. Aquesta segona esquadra, vestida a l’estil corsari amb tonalitats roges i negres, brandava espada pirata i provocava els aplaudiments del públic.

Els Templers del bàndol cristià seguien el recorregut amb un espectacle equí, on les danses del cavall es fusionaven amb les passes del cap d’esquadra, una esquadra masculina engalanada al més pur estil templer amb crespines i destrals i creus bordades a les capes. El cap animava als seus a avançar a bon ritme pels carrers del poble, mentre els músics seguien els seus passos al ritme dels sons tradicionals en aquests tipus de celebracions emblemàtiques a la comarca de la Vall d’Albaida.

A continuació, un ballet femení amb cridaners tocats amb motius naturals i vestimentes grogues, verdes i blaves feien el delit dels espectadors.

Els menuts encetaven la desfilada de les comparses “Les Corsàries” i “Els Pirates” amb la portada dels estàndards. Aquestes dues comparses realitzen juntes el recorregut; primer elles, l’esquadra de Corsàries, vestides de tonalitats granat, curtes mini faldes i botes altes, espectaculars amb originals tocats als seus caps i guiades per el port de la cap d’esquadra. Les donzelles donaven pas als homes pirates, elegants de negre i marró, amb llargues capes d’estampat animal, calavera al cap i un maquillatge que els donava un toc especial.

Tot seguit va aparèixer el banderí de la filada “Les Pirates”. Aquesta composta per dues esquadres femenines. La primera vestida de blau i daurat amb vistosos barrets de ploma blanca. La segona amb llargues vestimentes, platejades i un maquillatge i perruqueria a conjunt. Els seus crits van inundar els carrers d’Alfarrasí al ritme de la música de banda.

Ja caiguda la nit, era el torn de les comparses del bàndol moro que iniciava amb un ballet.

La comparsa “Moras” arrancava la desfilada del seu bàndol. Amb vestits tribals als que no els faltava detall; daurats, plomes, abaloris i un tocat quasi impossible.  No menys impressionats anava la segona esquadra, de verd, taronja i daurat i capes amb escuts engalanats. Imponent la comparsa que no va deixar de sorprendre amb l’última de les esquadres marcada per l’elegància en el color de la vestimenta. Unes “Mores” amb esperit de poderoses guerreres, unes dones que cada vegada son més important en la festa.

La filada “Karkamios” va ser la següent en aparèixer i ho va fer amb una carrossa on anaven pujats ells menuts. En aquesta filada, els cavalls van ser els encarregats d’obrir pas a les esquadres. Elaborats cascs i quantitats de detalls de dalt a baix, la impressionant vestimenta i maquillatge en blanc i negre, no deixava indiferent ningú. Al més pur estil guerrer tribal, apareixia la segona de les esquadres, amb detalls que emulaven el marfil dels ullats. I amb una mica més d’acolorit, els seguia la tercera de les esquadres dels “Karkamios”.

Un curiós ballet engalanat de blanc i roig va oferir un espectacle molt visual als veïns i visitants d’Alfarrasí.

Tot seguit era el torn per a “Les Medraes”, amb una llàntia màgica al banderí.

La segona desfilava amb tonalitats més càlides sota les indicacions de la cap d’esquadra.

A continuació va ser el torn dels “Medrats”. Aquesta filada va encetar el recorregut amb dos representants infantil a ritme de marxa mora precedint als majors, tots homes, amb jupetí daurat on destacava l’acabat de les màscares que emulaven el crani d’algun animal amb ossos punxeguts. La segona de les esquadres dels “Medrats” apareixia amb un gran colorit, amb vestits que més bé semblaven propis d’algun important sultà, amb tonalitats blanques i roges i detalls en blau.

La d’enguany a Alfarrasí ha sigut, malgrat l’obligada parada, una de les entrades morocristianes amb més participació dels últims anys.

Entrada Morocristiana d’Alfarrasí

Comarcal.TV

Entrada Morocristiana d'Alfarrasí

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés