Els Moros i Cristians envaeixen els carrers d’el Palomar després de dos anys d’espera

Reprodueix vídeo

Entrada morocristiana El Palomar

Els bàndols moros i cristians van entrar el dissabte 20 d’agost a la localitat d’el Palomar després de dos anys d’espera. Aquest menut municipi de la Vall d’Albaida ha pogut així celebrar aquesta arrelada tradició que naixia l’any 1986 amb la comparsa Palomarense a la que el 2019 es sumava la filà Als Cristians. L’entrada l’encetaria aquest grup de ballarines amb aires tribals amb una coreografia molt marxosa al so dels tambors de batucada.

Als cristians és l’exèrcit del bàndol de la creu que per segona vegada desfilaria pels carrers del poble. Aquesta filà es va dividir en tres esquadres la primera de dones amb tratge oficial amb aquestes casaques en roig, que tant els identifiquen; en la segona  també la presència femenina fou nombrosa i totes anaven ben guapes de blau, cuir i plata; l’última és aquesta d’homes amb els mateixos colors que l’anterior i on els membres porten llances i grans cascos.

Novament la percussió va envair cada racó del poble i damunt d’una carrossa veiem, per la gran presència de xiquetes i xiquetes que aquesta festa no decaurà al poble.

 Ara altre ball centre la nostra atenció i les espases i les vestimentes anuncien que ja hem canviat de bàndol.

Efectivament ara és l’exèrcit de la mitja lluna el que vol conquerir la vila d’el Palomar i es diuen Palomarenses. Ells foren els que van introduir aquesta gran festa de la Reconquesta. A les diferents esquadres la fantasia en la vestimenta es deixa notar en aquesta de dones la seua cap marxa ben contenta; en la següent d’homes, capitanejada pel regidor de  festes i on també apareix  l’alcalde, els esquelets, abaloris i un gran tocat ens deixen bocabadats.

I aquesta invitació l’arrepleguem però ja per a l’any que ve. Amb els actes religiosos protagonitzant les tres jornades posteriors, el Palomar tancava les festes del 2022.

Entrada morocristiana El Palomar

Comarcal.TV

Entrada morocristiana El Palomar

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés