L’oratge no aconsegueix deslluir les Entrades de Moros i Cristians d’Ontinyent que es van desenvolupar sense incidents davant una gran afluència d’espectadors malgrat la pluja i el vent

Reprodueix vídeo

Espectacular retorn Moros i Cristians d’Ontinyent

Les fortes tempestes registrades en la vesprada i nit del divendres 26 d’agost a nombroses localitats valencianes no van tindre la mateixa intensitat a Ontinyent, que després de dos anys sense festes de Moros i Cristians degut a la pandèmia, va viure un espectacular retorn del “dia gran” de les Entrades dels dos bàndols.

A la tribuna d’autoritats l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, actuava com a amfitrió per a un nombrós grup de càrrecs entre els que es trobaven l’ambaixador d’Uzbekistan, 4 consellers, diputats a corts generals i autonòmiques, directors generals, alcaldes o el vicepresident de la CEOE, tots expectants davant la promesa d’una vesprada-nit on la desfilada organitzada per la Societat de Festers amb el suport de l’Ajuntament omplira d’espectacle les avingudes d’Almaig i Daniel Gil.

I Així va ser. Espectaculars ballets, vestimentes fastuoses, cavalls, carrosses, música, cridaners maquillatges i la dedicació i estima per la festa dels milers de persones. Tot i haver d’emprar per moments els paraigües i inclús de resguardar-se, el públic va acabar acompanyant els festers durant tot l’acte, que s’iniciava a les 18:00 hores de divendres i finalitzava passades les 03:00 de dissabte.

Per la vesprada, la capitania cristiana de la comparsa Llauradors donava un important paper a les tradicions i els elements locals, com ara la Creu de Caputxins, es repartia un llibre sobre jocs “de sempre”, es comptava amb les figures dels nous cabets llauradors, es recreava l’antic ball dels tornejants, i la capitana Reis Alborch apareixia en una carrossa que incloïa la reproducció de la creu processional gòtica d’Ontinyent de Pere Capellades, del segle XIV.

L’ambaixada cristiana de la comparsa Arquers tancava la desfilada del bàndol de la creu, amb l’ambaixador José Ramón Francés i el banderer Juan Cucart damunt d’una carrossa en forma de ballesta, després de l’escenificació de la lluita de les tropes de Jaume I en la conquesta de les ciutats musulmanes de la zona.

Entre les referències històriques, les relatives al tractat d’Almiçrà, la presa de Xàtiva, o la irrupció i derrota del cabdill musulmà Al-Azrak.

Ja per la nit, la pluja finalment apareixia però no impedia l’eixida de l’esperada capitania Mudéjar del bàndol moro.

Amb un extens boato en el que participaven prop de 2000 persones, bastat en les relacions comercials que es desenvoluparen en época musulmana a Ontinyent.

Vinculant-les a Abdalá, el nom amb el que el Joaquín José Cervino va denominar al capità moro, encarnat per Alberto Climent.

L’estructura de la capitania representava una ciutat de l’antic imperi timúrida, actual Uzbekistan, amb gran importància de la indústria tèxtil, que uneix i relaciona l’Ontinyent. Al boato, a més, s’empraven tratges elaborats en aquest país, i es comptava amb un grup de dansa uzbeka.

El punt i final a les entrades el posava l’ambaixada dels Omeyas, que escenificava una llegenda: la campana d’Or. Una història amb batalles, botí al que el sultà envia a l’ambaixadora Sayo Martínez i la banderera Mª Carmen Beneyto.

L’última peça en escoltar-se, que acompanyava la capitana i ambaixadora a la carrossa, l’emblemàtica marxa mora “Chimo”.

Espectacular retorn Moros i Cristians d’Ontinyent

Comarcal.TV

Espectacular retorn Moros i Cristians d’Ontinyent

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés