Montitxelvo celebra la X Festa de la Pansa apadrinada enguany per Pep Gimeno “Botifarra”

Reprodueix vídeo

Festa de la Pansa Montitxelvo

Montitxelvo s’ha engalanat per a la X Festa de la Pansa, enguany apadrinada per Pep Gimeno “Botifarra”, amb una completa programació de quatre dies que culminava el diumenge 4 de setembre. Una festa que, des del 2013, recupera una tradició pròpia del poble, lligada al cultiu de la vinya, principalment de raïm de Moscatell, que va ser peça fonamental de l’economia i treball local en el passat.

Així el passat diumenge a les 9 del matí des de la plaça de l’Ajuntament es va baixar acompanyats de música fins al riurau de Remedios López de Robles, on va tenir lloc l’escaldà del raïm, sent el cantaor xativí, l’encarregat d’escaldar la primera cassa, un padrí d’excepció, càrrec que va acceptar amb agraïment.

 Al riurau els experts van explicar detalladament tot el procés de l’escaldà que consisteix en tallar el raïm i dipositar-lo en cabassos de palma. Un element fonamental per a  l’elaboració és el “fornal”, constituït per una part inferior on es fa foc. Es fa bullir l’aigua i  s’afegeix sosa càustica i  “sorrosca”, una planta que actua com a colorant natural. Mitjançant les “cases”, que són una espècia de coladors gegants, s’introdueix el raïm a la caldera durant uns segons perquè la pell es talle apropiadament. Això permetrà accelerar el procés d’assecat del raïm.

Un dia de festa on també va haver esmorzar popular l’actuació del Grup de Danses de Llutxent acompanyats de dolçainers i tabaleters.

Per finalitzar tan encantadora jornada a la una del migdia, a la plaça de l’Ajuntament va tenir lloc el concert de cloenda.

Festa de la Pansa Montitxelvo

Comarcal.TV

Festa de la Pansa Montitxelvo

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés