Especial reportatge de les Festes de Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins 2023

Reprodueix vídeo

Festes de Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins 2023

Cada any l’Alcúdia de Crespins dóna la benvinguda a l’estiu amb la cremà de la foguera, acte principal de les festes en honor al patró, Sant Onofre, que es concentren en un cap de setmana. Els actes religiosos es barregen amb els més lúdics i culturals, més tradicionals per fer gaudir a tots els veïns i visitants que acudeixen a aqueta localitat tan acollidora de La Costera.  El programa s’encetava el divendres 9 de juny i el millor folklore valencià va acaparar de vesprada tot el protagonisme. Primer amb la cercavila i després amb la gran dansà popular que va aglutinar a balladors d’onze pobles.

El dissabte 10 de juny la monumental foguera va presidir les festes patronals en honor a Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins; però abans que el foc i el fum es convertiren en protagonistes, l’ampli i variat programa s’encetava a les vuit de la vesprada amb la recollida i entrada de festeres, festers i poble en general des del Carrer la Creu. Els xiquets i xiquetes abillats amb la indumentària valenciana i desfilant amb molta gràcia li donen el punt d’innocència i emotivitat a aquesta cercavila on els festers van de trage i les festeres de valenciana. Passats 30 minuts, seria a la porta de l’Ajuntament, on les autoritats reben a la comissió festera lliurant a elles uns bonics rams de flors; l’alcalde en funcions Pepe Garrigós li’l entregaria a la màxima representant, la festera major del 2022, la senyoreta Neus Beniel.

Són curtes però intenses i l’última jornada la copen els actes religiosos en honor al patró. L’Alcúdia de Crespins honrava el diumenge a Sant Onofre amb la missa del migdia i la processó a poqueta nit. A les nou en punt el sant eixia del temple amb les notes de l’himne d’Espanya. L’anda arrossegada, bellament engalanada amb flors de tot tipus i els fanals encesos, va recorre els carrers de la població.

A més l’Alcúdia, Sant Onofre es representa com un sant provecte de llargues barbes i envoltat en els seus propis cabells. Finalment una alforja, un roscó de pa en la ma simbolitza les racions que mai li faltaren. Al parèixer Sant Onofre fou fill d’un rei egipcià o abissini que va viure al segle IV. Així el diable va aconseguir que el seu progenitor l’entregara a les flames com prova de si fou o no fill adulterí. Onofre, igual que el profeta Daniel, va resultar il·lès.

Festes de Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins 2023

Comarcal.TV

Festes de Sant Onofre de l'Alcúdia de Crespins 2023

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés