Gran afluència de públic i confrares en la processó del Sant Soterrament de Xàtiva malgrat el retard d’una hora per les inclemències meteorològiques

Reprodueix vídeo

Processó del Sant Soterrament de Xàtiva

El Divendres Sant, els carrers de Xàtiva s’engalanen per acollir la solemne processó general del Sant Soterrament on prenen part totes les congregacions, germandats i confraries de la ciutat. Aquest 29 de març les condicions meteorològiques van retardar l’acte una hora. Fet que no va minvar l’afluència de públic que va abarrotar els carrers i places al llarg de tot el recorregut.

I és que la Setmana Santa de Xàtiva és una de les més importants de tota la Comunitat Valenciana. I també una de les més antigues ja que els seus orígens es remunten a finals de l’Edat Mitjana. Una manifestació religiosa amb un alt valor cultural i patrimonial i de gran calat social que li va fer valdre fa anys la declaració de Festa d’Interès Turístic Provincial. La seua rica imagineria és també senya d’identitat amb imatges titulars de gran valor artístic i és aquesta processó del Sant Soterrament la que permet vore-les a totes reunides. Una única desfilada on poder seguir totes les escenes de la Passió, des de l’entrada de Jesús en Jerusalem fins al sepulcre i la soledat de la Verge.

Algunes de les imatges s’han atribuït al valencià Josep Esteve i Bonet, destacat escultor neoclàssic especialitzat en imagineria religiosa. És el cas del Crist de la Flagel·lació, el Senyor de la Columna. Esteve Bonet va esculpir la talla però la imatge va desaparèixer durant la Guerra Civil i sols es va salvar la cara. El gran artista valencià Vicente Rodilla va adaptar el bust a la nova escultura fent d’ella una obra mestra.

A més la Setmana Santa xativina compta amb banda sonora pròpia i amb moltes marxes interpretades exclusivament a la ciutat.

Les dues societats musicals, la Nova i la Vella sempre acompanyen i la incorporació dels tambors han enriquit els actes processionals. Moltes són les confraries que compten amb la seua pròpia banda de tambors. El pas de Jesús de Natazet incorpora, a més, el cant coral i el tradicional motet.

Com comprovem aquesta és un nit sublim i un dels seus moments més emocionants arriba amb la imatge del Crist de l’Expiració, coneguda popularment a la ciutat com El Cachorro. A la seua entrada a la Seu no cabia una agulla en la plaça.

Un ball que es caracteritza per la singular i rítmica sacsada dels portadors al son de la marxa “Mater Mea” amb passos cap avant i cap arrere, bressolant el tron, el que va arrancar forts aplaudiments entre els ací presents.

Segles d’història fan que la Setmana Santa estiga molt arrelada en Xàtiva i als últims anys s’ha consolidat el relleu generacional. Es xifra en més de 2000 el cens de confrares a la ciutat el que augura llarga continuïtat.

Processó del Sant Soterrament de Xàtiva

Comarcal.TV

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés