La gran devoció dels bocairentins pel seu patró Sant Blai es fa patent en la multitudinària processó del seu dia de festes

Reprodueix vídeo

Gran devoció dels bocairentins pel seu patró Sant Blai

El diumenge 5 de febrer fou el Dia de Sant Blai en Bocairent. A les 12 va tenir lloc la missa en honor al patró presidida per José Francisco Castelló Colomer, canceller-secretari de l’Arquebisbat de València però en, sens dubte, la processó de la vesprada, un dels actes més emblemàtics i emotius per l’esclat de devoció que es produeix amb l’arribada de la imatge a la plaça de l’Ajuntament.

Durant el recorregut, més de 300 components del Terç de Suavos, la filà més nombrosa del poble, marxen en un bloc inacabable de gran plasticitat en el tradicional piquet al compàs del pasdoble El Zuavo. Aquesta mateixa formació tanca la processó i obri el pas per a l’entrada del sant a la plaça i a l’església parroquial.

Però aquesta processó de Bocairent compta, a més, amb elements identificadors i distintius començant pel  guió de Sant Blai que fou cedit per Gabriel Aynat, un dels fundadors de la filà Espanyoletos l’any 1903, fent front a aquesta joia encarregada a l’artista valencià Joaquín Sorolla, d’ací que siguen els seus membres els encarregats de dur-lo;   seguim amb la relíquia de Sant Blai que arribà al poble en 1704 durant les Croades. I com no, la imatge de Sant Blai, duta a coll per la Filà Granaders des de 1874. La devoció a Sant Blai en Bocairent es va estendre després de patir en el segle XVII una epidèmia de diftèria. Segons la tradició, els veïns començaren a implorar al sant, al que se li invoca com advocat contra els mals de gola i va intercedir per a posar fi a la malaltia. Per aquest motiu, l’any 1632 fou proclamat patró.

A la plaça, ja a vessar d’espectadors, tots esperen l’entrada del Sant. En l’instant en què ocorre les llums s’apaguen i s’instal·la un silenci colpidor mentre un allau  de menuts papers cauen sobre la imatge. I la màgia continua amb un gran  castell de focs que il·lumina el cel de Bocairent i també el guió a la fortalesa festera.

Gran devoció dels bocairentins pel seu patró Sant Blai

Comarcal.TV

Gran devoció dels bocairentins pel seu patró Sant Blai

 

 

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés