La Filà Als Cristians i la Comparsa Palomarense omplin els carrers de color i festa amb l’Entrada de Moros i Cristians d’El Palomar

Reprodueix vídeo

El Palomar celebra l’Entrada de Moros i Cristians

Torn per als bàndols moros i cristians d’El Palomar que van entrar el dissabte 19 d’agost a la localitat a aquest xicotet municipi de la Vall d’Albaida. Que no vol pedre aquesta arrelada tradició amb 37 anys d’història i en la que participen vora 50 persones distribuïdes en dos filaes. La del bàndol moro és la més antiga, la Comparsa Palomarense, nascuda en 1986. I la del bàndol cristià, la Comparsa Als Cristians, va ser fundada en 2019 per un grup de joves del poble.

Tot el recorregut lluïa amb els carrers engalanats i plens de veïns acomodats a les portes de casa i a les balconades per a veure l’espectacle. A les 8 de la vesprada, un grup de ballarines amb aires tribals i balls al ritme de batukada van encetar el recorregut de l’entrada a El Palomar. A més a més, les actuacions del Ballet d’Ana Gandia Mora i el Ballet Teleraco d’Aielo de Malferit farien les delícies del públic amb les seues actuacions.

Primer va apuntar el banderí d’Als Cristians en representació del bàndol cristià. Una esquadra mixta formada per joves de la localitat, que volien participar activament de la festa. Amb una vestimenta de guerrers que emulava una fera ferotge va ser l’escollida pels seus membres. Dirigits així pels seus caps que amb les armes que brandien a la mà. Aquestos dirigien les seues respectives esquadres a pas de marxa cristiana amb la banda local, La Nova. A més, espectaculars cascs de llops per a elles i de porcs senglars per a ells adornaven els caps dels cristians d’El Palomar. Aquestos cobrien els seu cos amb capes i ossos d’esquelets.

Així que la festa ja estava en marxa i els carrers d’El Palomar esperaven expectants l’aparició dels veterans del bàndol moro. Així arrancava la desfilada, amb el banderí de la mitja lluna i amb el pas de l’esquadra infantil encapçalada pels més menuts als qui no els faltava cap detall, plomes i vistoses vestimentes que contrasten amb la senzillesa dels següents.

Els més fadrins desfilaven darrere amb gel·laba blava i amb aquest maquillatge en dues tonalitats.

Tot seguit una esquadra femenina, vestida amb color vibrants en tonalitats roses, liles i morades va fer la seua aparició pels carrers de la localitat. Espectaculars vestits tribals plens plomes, multitud de detalls i uns elaborats cascs d’inspiració animal. Aplaudiments del públic al seu pas coordinades pel bon port de la seua cap d’esquadra.

Així quasi irrecognoscibles feien l’aparició l’ultima de les esquadres participants a l’entrada a la localitat. La dels homes Palomarenses de la que també es membre l’alcalde. Els homes del bàndol moro van optar per vestits tribals. Al estil guerrer africà llança en mà i plens de detalls van omplir de vida els carrers amb el cap dirigint la formació.

Com veuen, l’entrada de Moros i Cristians d’El Palomar, és una festa comarcal que malgrat que costa de mantenir econòmicament, tothom en la localitat s’esforça per que no es perda.

Sens dubte, la d’enguany, ha estat una molt bona entrada de Moros i  Cristians a El Palomar, en la que es nota la implicació i l’esforç per mantenir aquesta tradició a més del goig que provoca entre els veïns engrandir i participar d’aquesta festa.

El Palomar celebra l’Entrada de Moros i Cristians

Comarcal.TV

El Palomar celebra l'Entrada de Moros i Cristians

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés