La Llosa de Ranes rememora el seu passat bandoler amb la II Fira de Roders que ompli el municipi de veïns i visitants entorn a la plaça Major

Reprodueix vídeo

II Fira de Roders a la Llosa de Ranes

La Costera va ser una de les comarques on el bandolerisme valencià es va manifestar amb més duresa al llarg del segle XIX. En el cas de la Llosa de Ranes va tindre roders molt coneguts com Micalet Mas, Antoni Navalón, el Pusa, el Masero o el Fusteret. I aquest passat cap de setmana, la localitat va rememorar aquesta part de la seua historia amb la II Fira de Roders de la Comunitat Valenciana. Una exposició, una ruta històrica, un gran mercat i tallers, teatres i també recreacions han sigut activitats incloses a la fira que han recordat les llegendes i els misteris que acompanyaven els roders que creuaven les nostres terres.

El divendres, 10 de novembre, s’inauguraria l’exposició de bandolerisme al Museu de la Casa del Pou.

A través de 12 panells explicatius, el recorregut aniria il·lustrant de forma bàsica, introductòria i divulgativa la importància d’aquest fenomen a les nostres terres. Tot a través dels escrits de l’investigador Manel Arcos, màxim especialista del bandolerisme valencià del segle XIX.

El dissabte de matí tenia lloc la inauguració de la fira en presència de diferents autoritats.

A l’acte d’obertura també va intervenir el  recent escollit president de la Mancomunitat de la Costera-Canal, José Luis Gijón, qui explicava la importància de l’ens comarcal en la promoció del turisme. Així com la senadora en Corts Generals d’Espanya, Estela Darocas, qui signava posteriorment al llibre de visites de l’Ajuntament.

A la fira d’enguany, que s’obria al llarg del carrer la Creu i la plaça Major, es van instal·lar més de 30 parades amb gran varietat de productes artesanals.

Una fira la del 2023 que ha superat la de l’any passat, amb més de 3000 visitants.

Ja a les 10 del matí es va programar la ruta històrica de roders i també s’oferien espectacles. Serien un taller infantil, un teatre- recreació i l’actuació de “Artistas del Gremio”.

I de vesprada tenia lloc un contacontes-musical  i la presentació de l’últim llibre de Manel Arcos; “Històries de roders contades a boca de canó”. Una publicació que naix de la necessitat de divulgar història i que, en paraules de l’autor, “quan parla de roders parla de moltes coses”.

La nit del dissabte acabava amb la projecció d’un espectacle audiovisual de llums en la façana de l’església com una aposta per la innovació per a recrear el passat.

La II Fira de Roders de la Llosa de Ranes posava el punt el final el diumenge 12. I ho feia després d’intenses jornades d’un viatge al segle XIX on reviure les històries dels bandolers d’aquella època sense moure’s del poble.

II Fira de Roders a la Llosa de Ranes

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés