La pluja respecta la cremà de la foguera de Sant Onofre de l’Alcúdia de Crespins en una vesprada plena d’actes com l’ofrena, subhasta i cordà

Reprodueix vídeo

Cremà foguera Sant Onofre l’Alcúdia de Crespins

La pluja va retardar però no va aigualir la festa en el dia gran de l’Alcúdia de Crespins. Després de la recollida dels festers i festers foren rebuts a les portes de l’ajuntament. Ací els membres de corporació municipal obsequien a les joves amb un ram de flors sent l’última la Festera Major, Lola Catalá, que el rep de mans de l’alcalde, Javier Sicluna.  Seguidament les notes de l’himne d’Espanya anuncien la hissada de les banderes.

La comitiva, elles vestides amb la indumentària valenciana, veïns i autoritats polítiques protagonitzen altra desfilada que els portarà fins l’església. Molts duen les seues ofrenes en les mans, cistelles de fruita i verdura i safates de rebosteria. Dins del temple serien lliurades a Sant Onofre. Malgrat l’oratge, la participació, una vegada més en aquest acte, fou massiva, tothom va voler rendir homenatge al patró i tots els seients del temple van estar ocupats. Les viandes es disposarien a peus d’altar i la imatge del Sant.

En acabar i dins de la mateixa parròquia i no a les portes com és habitual, assistim a una de les tradicions més cridaneres i peculiars de tot el programa, la subhasta de les ofrenes.

La solidaritat dels alcudians va estar novament present encara que seria l’alcalde i regidors els que més es rascaren les butxaques. Tot per ajudar als més necessitats.

Acaba la subhasta i té lloc altra caminada, en aquest cas fins l’accés la Sénia, on llueix la foguera de Sant Onofre amb una alçada important i coronada amb palmes, el que li dona una major elegància. Només li queden uns minuts de vida, així que toca immortalitzar el moment.

Primer rep la benedicció del retor i després es prepara la pira perquè creme com cal.

Una gran traca envolta ja el seu diàmetre i és  moment de botar-li foc, un honor que té la Festera Major.

Un gran castell il·lumina la nit més màgica de tot l’any a l’Alcúdia de Crespins. Les primeres flames són tímides i una gran columna de fum ix pel cim de la foguera. El foc és sempre un bell espectacle.

La calor i les flames purifiquen al poble i poc a poc la foguera es reduirà a la centra, el que no significa la fi de festes ni dels actes del dia.

Ens queda per tant gaudir de la gran cordà que a la mitjanit va congregar a una multitud al carrer 8 de març. Una manifestació pirotècnica on els coets no deixarien de sonar i tirar durant mitja hora a càrrec de la Penya Coetera el Crist.

I és que la fascinació pel foc festiu està present en la cultura valenciana des de temps immemorials.

Cremà foguera Sant Onofre l’Alcúdia de Crespins

Comarcal.TV

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés