L’anàlisi de les aigües residuals de Xàtiva revelen un augment de consum de fàrmacs i antipsicòtics

Reprodueix vídeo

II Jornades d’Epidemiologia a Xàtiva

Un informe epidemiològic sobre el consum de drogues i fàrmacs a partir de l’anàlisi de les aigües residuals es el que es va presentar en les II Jornades Internacionals d’Epidemiologia i Salut Pública de Xàtiva. La presència d’aquestes substàncies és notable i la investigació també ha permès mesurar les èpoques i temporades amb major o menor incidència. La ferramenta de rastreig ja es va emprar durant la pandèmia per a detectar la presència de la covid-19. I ara s’ha pogut ampliar l’ús de la mateixa amb l’objectiu d’aplicar plans més eficients.

A partir de la pandèmia i a nivell general, ha augmentat el consum de fàrmacs i antipsicòtics, apuntat a un creixement de problemes de salut mental en la població juvenil i inclús infantil.

L’anàlisi s’ha realitzat en diferents col·lectors, alguns propers a centres educatius i l’informe aboca que l’amfetamina hi ha una tendència acadèmica en períodes d’exàmens o inicis de període estival. En el cas de MDMA, una droga sintètica, el consum és més lúdic i recreatiu. En el cas de la cocaïna el caràcter és vocacional, estacional o lúdic on es produeixen els increments però amb un consum detectable tots els mesos de l’any. Al cas d’opiacis, el consum és continuat.

Efectivament tots els ponents de la jornada van posar de relleu la importància de l’educació per a reduir consums futurs. També es va plantejar que aquests informes es compartisquen amb professionals, centres de salut, centres educatius i associacions.

Les aigües residuals s’han monitoritzat durant 10 mesos i ha rastrejat l’existència de més de 25 psicofàrmacs i altres substàncies estupefaents.

II Jornades d’Epidemiologia a Xàtiva

Comarcal.TV

II Jornades d’Epidemiologia a Xàtiva

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés