L’Aranya i el Gamell protagonitzen un any més i ja van 39 el Festival de Bandes Ciutat d’Albaida indissoluble a la seua Fira de Sant Jaume

Reprodueix vídeo

39 Festival de Bandes d’Albaida

Una de les activitats culturals que ompli la Fira de Sant Jaume d’Albaida fa ja 39 anys, és el seu Festival de Bandes de Música. Cita arrelada i ineludible per a les societats musicals del poble. La Unió Musical d’Albaida “Aranya” i el Cercle Musical Primitiva d’Albaida “El Gamell” que ve celebrant-se en un marc incomparable com són els jardins del Palau Marquesal que van estar a vesar d’espectadors. Un Festival, celebrat el divendres 21 de juliol que suposa una forta motivació i un repte per als músics per oferir un concert de màxima qualitat i de forma conjunta.

La història de l’Aranya, la primera en actuar, comença amb la seua avantpassada directa, l’antiga Banda “Lira Albaidense”. Més coneguda com “La Liberala” que va ser dissolta pel règim de Primo de Rivera i que estava vinculada al Partit Lliberal. Va ser en 1923, en contestació a la seua dissolució, quan es va fundar l’actual Unió Musical d’Albaida. Sent aquest per tant l’any del seu centenari. Per a aquesta cita 3 foren les peces interpretades. “In all its glory” de James Sweariguen; “Overture to a new age” de Jan de Haan i “Gloriosa” d’Ito Yasuhide.

Com diem la UM “L’Aranya” es troba immersa en el seu centenari amb un programa que s’estén fins a finals d’any.

Concert del centenari que està previst per al 16 de desembre al cinema Odeón.

Seguidament pujarien als escenaris els membres del Cercle Musical Primitiva d’Albaida, “El Gamell”, una de les formacions musicals amb més trajectòria de tot l’Estat Espanyol. Segons consta en l’arxiu municipal, el primer grup musical d’Albaida estava format per 12 músics i va ser contractat l’any 1566 per a actuar en les festes de la ciutat de Chinchilla, en Albacete. L’any 1766, l’Ajuntament de Cocentaina contracta a “La Música d’Albaida” per a les festes patronals de Sant Hipòlit. Així, són els primers vestigis de l’actual “Primitiva d’Albaida”, nom que fa referència al seu origen i que es va decidir mantenir. Per a aquesta cita es van elegir les obres “Maido”, pasdoble de José Rafael Pascual Vilaplan; “Xerxes” marxa de concert de John Mackey; “Sada Candida” de Bert Appermont i “Danza Caribe” d’Alfred Reed.

Edmundo porta 5 anys com a director d’El Gamell i molts han sigut els fruits i premis rebuts.

Aquestes són, per tant, dos agrupacions amb una extensa trajectòria que, cada any comparteixen protagonisme en aquest Festival de Bandes Ciutat d’Albaida, que ompli de cultura i bona música la Fira de Sant Jaume.

39 Festival de Bandes d’Albaida

Comarcal.TV

39 Festival de Bandes d'Albaida

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés