L’Elca, la casa del poeta oliver Francisco Brines, declarada Bé d’Interès Cultural

Reprodueix vídeo

L’Elca de Francisco Brines ja és BIC

«L’Elca a Oliva, la que fou casa i refugi poètic de Francisco Brines ja és considerada Bé d’Interès Cultural en la seua categoria de Lloc històric”.

L’Elca es tracta d’un lloc vinculat de manera indissoluble a l’obra del poeta d’Oliva Francisco Brines, Premi Cervantes 2020. Aquest edifici tan emblemàtic és conegut històricament com la «casa Avargues» perquè va ser construïda per la família Avargues en el segle XVII. A la fi del XIX va ser propietat dels Trénor i finalment, a principis dels anys quaranta, va ser adquirida per la família Brines.

Per a la declaració de Bé d’Interés Cultural en la categoria de Lloc històric no sols s’ha tingut en compte el valor arquitectònic de l’edifici de l’Elca sinó també altres elements com el seu jardí, el llegat bibliogràfic del poeta, calculat en més de 15.000 exemplars adquirits en llibreries d’arreu del món i col·leccions de revistes literàries i de poesia i la seua col·lecció pictòrica, amb pintures, escultures, fotografies i altres objectes. Tanmateix la casa i el jardí tenen un pes important en l’obra del poeta. On a través dels seus versos es pot comprovar la influència que ha tingut l’entorn de l’Elca en la creació artística de Francisco Brines.

L’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, ha assenyalat que aquest acte administratiu suposa un just reconeixement públic. El valor de l’espai i de la tasca que desenvolupa la Fundació Francisco Brines per la divulgació, difusió i coneixement de l’obra del poeta i també una mostra de gratitud del poble d’Oliva i de la Generalitat Valenciana cap a Francisco Brines.

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va iniciar els tràmits per a declarar la casa Elca de Brimes Bé d’Interés Cultural el novembre de 2021. El passat divendres, Aitana Mas, Vicepresidenta, Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives i Portaveu del Consell anunciava definitivament l’acord pres al Ple del Consell.

L’Elca de Francisco Brines ja és BIC

Comarcal.TV

L’Elca de Francisco Brines ja és BIC

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés