Les ambaixades i la processó general posen el fermall d’or a les festes patronals i de moros i cristians de l’Olleria

Reprodueix vídeo

Fi de festes de l’Olleria

Després de dotze dies festius entre activitats i actes per a tots els públics, l’Olleria posava aquest dilluns 4 de setembre el fermall d’or a les seues celebracions patronals i de moros i cristians. L’última jornada de la trilogia és la dedicada a l’Ecce Homo i les Ambaixades.

Les festes de Moros i Cristians de l’Olleria fou fundada en l’any 1954 pels veïns del poble que es dedicaven a produir vidre com homenatge al seu patró Sant Miquel Arcàngel. En l’any 1983 comencen a celebrar-se com festes patronals.

En aquest 2023 el programa s’encetava el divendres 25 d’agost per la nit al parc del Beat Pare Ferreres. Ací va tenir lloc la proclamació oficial de tots els càrrecs amb especial protagonisme per a les Reines, Nagore Amorós i la xiqueta Alejandra Soucase. A més actuaria com mantenidor i pregoner l’alcalde Ramón Vidal.

L’acte va estar amenitzat per la SEM Santa Cecília que, sota la batuta de Ramón García, va interpretar l’himne de la festa i també l’himne de la Comunitat Valenciana.

La gastronomia sempre juga un paper fonamental en dies festius.

Fou el dilluns 28 d’agost quan el camp de futbol la Solana es convertia en l’escenari de la nit de paelles amb centenars de focs repartits per l’espai. Tots volien elaborar el plat valencià per excel·lència en companyia d’amics i, com no, de familiars. Després de sopar la festa continuaria amb música fins la matinada.

Els dos dies posteriors a les dotze de la nit s’inicia l’Entradeta de Filaes, una desfilada que tanmateix serveix a les comparses d’assaig per a la gran entrada del dissabte.

Un pla perfecte per als més menuts de la casa es desenvolupava el dijous 31 d’agost de vesprada amb la Holi Run. Una carrera des de la rotonda de Sant Miquel fins al parc de la Riba que va unir esport, alegria, felicitat, música i sobretot, molt de color amb eixos pols holi que va envair el cel de l’Olleria i també als participants de peus a cap.

El divendres 1 de setembre, en la vespra de la trilogia, la Verge de Loreto, patrona de l’Olleria, va rebre de mans de centenars de veïns els rams de flors per engalanar-la en senyal de devoció. A les vuit i mitja de la vesprada arrancaria la desfilada de la comitiva fins la plaça de la Mare de Déu de Loreto. Escenari d’aquesta multitudinària ofrena de flor. Les filades morocristianes ho feren amb les seues indumentàries típiques i les festeres amb la indumentària valenciana. La Reina, Nagore Amorós es va emocionar al versar a la patrona.

A continuació fou moment del trasllat processonal de la imatge a la parròquia per a presidir els actes religiosos.

El passat dissabte 2 de setembre l’Olleria el dedicava a la gran entrada de Moros i Cristians que commemora les batalles que es lliuraren en la Reconquesta al segle XIII.

I sens dubte un acte on brillaren amb llum pròpia el boato desplegat per les capitanies d’aquest 2023. Amb els Grisons al capdavant de l’exèrcit de la creu tenint com ambaixador a Iván Pla i Vicente Engo com capità. L’exèrcit de la mitja lluna va estar defensat per la Filà Xirigotes amb  Ramón  Micó com ambaixador i a Amparo Revert com capitana. Ella és la segona dona que ocupa aquest càrrec en la història del municipi.

Aquesta fou una cita fastuosa amb una enlluernadora posada en escena que va fer viatjar als nostres espectadors a altre temps ja que fou emès en directe per la Televisió Comarcal i amb gran èxit. A més a més, aquest matí de dimecres al nostre Facebook acumulava ja més de 12.200 visualitzacions. Tot i les inclemències meteorològiques es va apostar per celebrar aquesta entrada. Una decisió valenta i encertada.

I així els carrers de l’Olleria es van omplir d’història en un ambient extraordinari en què participa quasi tota la població.

El segon dia de la trilogia, el diumenge 3 es dedica a Sant Miquel i el Santíssim Crist de la Palma. A les 12 a l’església parroquial té lloc la solemne missa i sermó al seu honor. Una vegada finalitzada les filaes i les seues bandes de música realitzen altra desfilada fins al parc del beat Pare Ferreres per a presenciar la mascletà  a càrrec de la pirotècnia Nadal Martí.

Per la vesprada, a les sis, és el moment de l’entrada infantil i veient la quantitat de membres que desfilen augurem molts més anys de festa morocristiana al poble.

Una hora després arranca la processó a Sant Miquel, patró de l’Olleria, dels vidriers i fundador de la festa.

I arribem al dilluns 4 de setembre, l’últim de la trilogia festera i on les ambaixades copen el protagonisme. Pel matí foren els moros els que sol·liciten la rendició de la plaça, produint-se el rebuig i la posterior batalla, en la que ells guanyen.

En finalitzar té lloc l’acte comunitari amb la interpretació de l’Himne de la Festa. Acte que acaba amb el Visca Sant Miquel i els focs d’artifici.

Per la vesprada, a les sis, el torn seria dels cristians quan recuperen el castell i la vila. Una victòria i un domini que perdura fins als nostres dies.

I aquest també és el dia de la processó general. La Mare de Déu de Loreto torna al seu santuari, l’Ecce Homo i el Santíssim Crist de la Palma a l’església. Un bon grapat d’actes que després d’un impàs es reprendrà el proper dissabte 30 de setembre. Aquesta serà l’última jornada festiva en honor al patró Sant Miquel i el sempre emotiu homenatge i alhora ofrena als difunts festers on des disparen salves d’arcabusseria.

Fi de festes de l’Olleria

Comarcal.TV

 

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés