Llutxent celebra l’ entrada de Moros i Cristians

Reprodueix vídeo

Llutxent celebra l’ entrada de Moros i Cristians

Llutxent va celebrar el passat dissabte el dia gran de les seues festes de Moros i Cristians 2023 amb l’entrada on les filades d’ambdós bàndols van traure les seues millors gales i on el capità Vicent Lurbe es va donar un bany de multitud amb un boato espectacular dels Garibaldins. Aquest municipi de la Vall d’Albaida celebra des de fa més de dos-cents aquesta festa, de les més antigues que es tenen constància i lligada a un fet històric com és el Miracle dels Corporals i conseqüència d’una sagnant batalla a la localització del Barranquet de la Sang. Una festa que rememora la invasió musulmana i la posterior reconquesta per part dels cristians i que ha patit una evolució per a bé amb actes destacats com aquesta entrada que arriba als milers d’espectadors que omplin els estrets i empinats carrers de Llutxent.

Una festa molt arrelada, d’interès turístic local on participen 11 filaes, 6 del bàndol moro i 5 del cristià on el colorit i vistositat es posa en evidència, el que agrada molts als espectadors i emociona als veïns i a una llarga llista d’autoritats convidades que han volgut perdre l’oportunitat de ser testimonis d’aquest espectacle ple de història.

Poc després de les sis i mitja de la vesprada començava aquesta gran entrada amb la desfilada en primer lloc del bàndol de la mitja lluna encapçalat per la Filà Kalifes, seguida dels Safires, Mahometanes, Turqueses, Raboses i Benimerins. Ja passant les vuit eixien les filades del bàndol de la creu que s’encetaria amb els Bokimolls, seguits dels Templaris, Lloburkanes i Pikamà. Els Garibaldins tancarien l’entrada amb una capitania a l’altura de les circumstàncies. En Llutxent no hi ha dues capitanies sinó que cada any se l’alternen els moros i cristians. Enguany aquest honor ha recaigut en els Garibaldins, filà fundada en estiu del 2003 i que compleix, per tant una dècada de vida.

El seu boato fou extraordinari i en ell vam trobar batalles amb espases;  foc, un seguici de cavalls i ballets  amb entusiastes coreografies. Multitud de tropes i esquadres que segueixen les ordres  del gran protagonista, el seu capità Vicent Lurbe que desfilaria damunt d’aquesta espectacular carrossa. A més acompanyat pels seus nebots, rebent una calorosa acollida de tot el poble de Llutxent. Per tant un poble orgullós de la seua història i d’unes festes que serveixen d’inspiració per a altres llocs.

I així un any més Llutxent s’ha engalanat de festa amb els Moros i Cristians.

Llutxent celebra l’ entrada de Moros i Cristians

Comarcal.TV

Llutxent celebra l’ entrada de Moros i Cristians

 

 

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés