Montaverner celebra la Festa del Miracle de Sant Blai

Reprodueix vídeo

Montaverner celebra la Festa del Miracle de Sant Blai

Montaverner celebrava el diumenge i dilluns de Pasqua la festa del miracle de Sant Blai, el seu patró, en un any especial, ja sense cap restricció per la pandèmia i estrenant a més la declaració d’interès turístic provincial. Cal recordar que aquesta festa rememora el miracle esdevingut l’any 1678 en el qual Sant Blai va curar miraculosament als malalts de garrotillo. Des d’aquell moment quatre joves recorden l’efemèride sumant a més el tradicional ball de la bandera en la plaça Major.

Aquest dilluns 10 d’abril ha estat el dia gran de la festa amb la imatge de Sant Blai eixint el processó a les vuit i mitja de la vesprada, sent duta a coll per vuit portadors. Davant la talla desfilen els festers d’aquest 2023, Joan, Nacho, Jorge i Adama vestits de gala amb trage negre, corbata roja, barret i clavell en la solapa.

Molts fidels amb els seus ciris encesos acompanyen a la imatge, tan volguda i venerada, que no deixarà cap racó de Montaverner per visitar, ciris que il·luminen la nit al enfosquir. Ningú vol perdre’s aquesta festa que ve celebrant-se des del 1678 quan els veïns imploraren a Sant Blai la curació dels malalts de diftèria després de la mort de fins 14 xiquets.

Al arribar el Sant a la Plaça Major aquesta ja està abarrotada. El públic forma un cercle per ser testimonis del ball de la bandera vermella amb la figura brodada del patró, l’acte més destacat.

El ball té dues parts diferenciades. En la primera, dos dels festers, avancen al bell mig de la plaça com retuda d’honor. Una mena de passos determinats de salutació gens fàcils d’executar. Són unes cortesies al sant que prenen el nom tradicional de tres i que consisteix en un joc de peus i una menuda inclinació.

La segona part un complexa coreografia on, sempre durant tres voltes seguides, es realitzaran aquestes a l’alçada del cap en una direcció.  Després a la contrària per tornar a girar i voleiar a l’alçada de la cintura i novament tres i tres vegades a l’altura dels genolls. Tot procurant que la bandera no s’hi doble mai, no s’enrotlle al pal i es mantinga sempre paral·lel a terra. A més el fester ha sigut capaç de fer sis voltes.

 Una destresa que va ser aplaudida per tot el poble de Montaverner. 

Montaverner celebra la Festa del Miracle de Sant Blai

Comarcal.TV

Montaverner celebra la Festa del Miracle de Sant Blai

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés