Montaverner viu les festes del Miracle de Sant Blai on té lloc l’acte emblemàtic de la ballà de la bandera

Reprodueix vídeo

Festa del Miracle de Sant Blai a Montaverner

La festa en honor a Sant Blai té el seu origen l’any 1678, en el qual, Sant Blai va obrar un miracle al poble de Montaverner, curant a tots els malalts de garrotillo. Cada any té lloc en Pasqua; el diumenge de Resurrecció es celebra la vespra i el dilluns de Pasqua el dia de Sant Blai. En aquest 2024 quatre joves, Carles, Rafa, Guillermo i Andreu han portat endavant aquesta festa. Festa declarada d’interés turístic provincial i que té com emblema el ball de la bandera.

Aquest dilluns 1 d’abril el volteig de campanes anunciaven la imminent processó en honor al copatró que farà partícip a tot el poble. Molts fidels amb els seus ciris encesos acompanyaren a la imatge de Sant Blai. Ciris que il·luminaran els carrers al enfosquir.

Sant Blai fou bisbe de Sebaste. Allí va patir la persecució encapçalada per Licinio l’any 316. Detingut fou condemnat a morir màrtir i en el seu camí es va trobar amb un xiquet al qui una espina en la gola amenaçava amb matar-lo. El sant li va curar; episodi que fou el motiu pel qual se l’invoca com intercessor contra els mals de gola. Els festers tenen l’honor de desfilar davant la seua imatge i per ella senten gran devoció.

La imatge del Sant avança fins la plaça i farà parada per ser testimoni d’excepció del Ball de la Bandera. Acte sempre multitudinari que congrega a molt de públic, també des dels balcons. Els membres de la corporació municipal tampoc es perden detall.

El Ball de la Bandera té dues parts diferenciades.

En la primera, capità i acompanyant al bell mig de la plaça avancen com retuda d’honors. És una mena de passos determinats de salutació gens fàcils d’executar que han de fer en parella i en paral·lel. Són alhora unes cortesies al sant que prenen com a base el nom tradicional de tres i que consisteix en un joc de peus i una menuda inclinació tot avançant i retrocedint.

 Passos que es repeteixen, en aquest cas amb l’Alferes i també l’acompanyant com protagonistes.

La segona part és la dansa pròpiament dita. Primer, l’Alferes, encarregat de ballar-la, saluda amb el símbol del poble als presents per tot el cercle pintant en l’asfalt amb el nom dels festers. Seguidament comença el ball que consisteix en una complexa coreografia on, sempre durant tres voltes seguides, es realitzaran aquestes a l’alçada del cap en una direcció i després a la contrària. Es tornarà després a girar i voleiar a l’alçada de la cintura i novament tres i tres vegades a l’altura dels genolls, el que demana la contorsió del cos i l’alçament calculat de la cama del ballador.

L’elegant dansa es repeteix procurant sempre que en voleiar la bandera no s’hi doble mai, no s’enrotlle al pal i es mantinga sempre paral·lela a terra.

Per finalitzar i en la mateixa plaça tindria lloc un gran espectacle pirotècnic per posar el fermall d’or a unes celebracions on Sant Blai es converteix en comunal protecció on tot Montaverner li dona les gràcies pel miracle esdevingut el 1678.

Festa del Miracle de Sant Blai a Montaverner

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés