Municipis en risc de despoblament

Reprodueix vídeo

Municipis en risc de despoblament

La Generalitat considerarà municipis en risc de despoblament els pobles amb menys de 300 habitants o les àrees amb una densitat de població inferior a les 12 persones per quilòmetre quadrat. Per tal motiu es destinaran mesures econòmiques, socials i culturals específiques per a revitalitzar les zones d’interior. Així s’estableix en el projecte de Llei Integral de Mesures contra el Despoblament en la Comunitat Valenciana.

Una quarta part de les localitats de la Comunitat perden població de manera contínua des de fa dècades. El 40% dels pobles tenen menys de 1000 habitants i dels 542 municipis de les tres províncies, 172 mostren un índex d’envelliment superior al 250%, el que vol dir que hi ha 25 persones majors de 64 anys per cada 10 menors de 16. El fenomen no es produeix només en comarques d’interior com la Canal de Navarrés i part de la Vall d’Albaida sinó també en les zones d’interior de comarques litorals com les dues Marines.

El Consell ja ha portat a terme iniciatives antidespoblament com la instal·lació de 141 caixers automàtics en 130 poblacions o la posada en valor dels recursos culturals i naturals dels municipis més menuts a través de la Ruta 99 o les línies de crèdit, fiscalitat diferenciada o els incentius per al transport a demanda.

En concret el títol III del projecte de llei contempla les mesures que tenen per objecte la cohesió social, econòmica i territorial davant el despoblament. Per exemple en l’àmbit sanitari s’atendran les particularitats dels municipis afectats en l’accés als serveis d’emergències i urgències sanitàries i es mantindrà l’atenció presencial. En matèria educativa s’impulsarà l’estabilització de les plantilles docents en l’escola rural i es promouran serveis itinerants d’activitats extraescolars.

Respecte als serveis socials, es procurarà que els destinats a persones dependents estiguen ubicats a un màxim de 20 quilòmetres de l’entorn vital. A més es disposarà de forma preferent la teleassistència avançada a persones majors que visquen soles. En matèria cultural es plantegen mesures contra l’aïllament i instruments innovadors com els bancs de memòria. Records per donar valor i conservar el coneixement i l’experiència acumulada per les persones majors.

Municipis en risc de despoblament

Comarcal.TV

Municipis en risc de despoblament

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés