Ontinyent posa de relleu el valencià, el seu caràcter humanitari el fort teixit associatiu local en els premis “9 d’Octubre”

Reprodueix vídeo

Premis 9 d’Octubre Ontinyent

Després de tres anys celebrant-se a la Sala Gomis degut a la pandèmia en 2020 i a les precipitacions en 2021 i 2022, la celebració del “9 d’Octubre” a Ontinyent tornava enguany a la seua tradicional ubicació al Palau de La Vila, I ho feia amb la prèvia de la tradicional processó cívica i interpretació del “Ball de l’Àguila” a càrrec de l’Associació de Gegants i Cabets, acompanyats pel grup de percussió i dolçaina “La Colla”. Cercavila que recorria la Plaça Major fins l’accés al Palau. L’acte, retransmès Comarcal TV i per les xarxes socials, comptava un any més amb translació de les intervencions a llenguatge de signes, gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i l’associació FESORD.

Ja en la celebració del ple, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, obria l’acte per donar la benvinguda als presents, tenint paraules per al desaparegut fill adoptiu de la ciutat Lluis Espí.

Acte seguit donava pas al cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabeu. Ell, en nom dels portaveus de tots els grups, intervenia per destacar en primer lloc els fets històrics que donen origen a la celebració del 9 d’Octubre, amb l’entrada del Rei Jaume I a València en 1238. Ací posaria de relleu els trets que caracteritzen Ontinyent i el seu entorn, com ara la llengua.

Acte seguit feia al·lusió a altra característica que defineix Ontinyent com a poble. És el seu caràcter solidari, fent menció específica a la resposta a l’accident de tren de 1922 i la posterior distinció per part del rei Alfons XIII com a ciutat “Molt Caritativa”. Així el centenari de la qual s’acomplirà en 2024.

Un caràcter humanitari que, en paraules de Bernabeu, es manté, ja que “un segle després Ontinyent continua mantenint un teixit associatiu, esportiu i festiu molt potent i dinàmic”, que l’Ajuntament ha vingut reconeixent. Finalment, repassava els mèrits de les persones i entitats guardonades, que replegaven les corresponents distincions. L’expresident de Caixa Ontinyent i cirurgià Antonio Carbonell. L’exregidora, artista, voluntària social i festera Mª Àngels Mora. La científica i investigadora Paula Sanchis. I com a entitats, el Grup de Percussió i Dolçaina La Colla, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i també el club de tennis Helios.

 Acte seguit, el President de “La Colla”, Juanjo Barber, era l’encarregat d’intervenir en representació del conjunt d’homenatjats.

Barber protagonitzava una intervenció propera i dinàmica, que començava citant Vicent Andrés Estellés.

La celebració del 9 d’octubre suma altres actes organitzats per l’Ajuntament. Com el recital de música tradicional valenciana que tenia lloc divendres 6 d’octubre al Teatre Echegaray amb la cantant d’Oliva María Bertomeu. I també l’espectacle infantil “La Festa del Rei”, de la companyia Scura Teatre al Parc del Llombo el diumenge 8 d’octubre.

Premis 9 d’Octubre Ontinyent

Comarcal.TV

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés