Reportatge X Mostra Terres dels Alforins

Reprodueix vídeo

Reportatge X Mostra Terres dels Alforins

Per a tots els amants del vi, la cita del diumenge 21 de maig a la Font de la Figuera, estava marcada en roig al calendari. La Mostra de Terres dels Alforins, que complia la seua desena edició, s’ha convertit en un autèntic fenomen social per al territori. Un dia totalment festiu on els brindis foren la banda sonora més escoltada i on les copes mai es quedaren buides.

I és que molts foren els ingredients que incrementaven l’atractiu d’aquest esdeveniment: la major representació de bodegues de totes les edicions. L’excepcional gastronomia d’aquesta zona d’interior i la música en directe. I les expectatives s’han vist complides ja que més de 5000 persones preneren els carrers de la localitat en una jornada espectacular. I és que Terres dels Alforins s’ha convertit en un autèntic motor socioeconòmic per als tres pobles que conformen el seu territori.

I tot un somni fet realitat per a aquesta associació de viticultors i productors Terres dels Alforins. Naicuda fa una dècada de la mà d’un grup de cellers dels tres termes amb l’objectiu de posar en valor la tradició vitivinícola d’aquest territori i la bellesa i singularitat dels seus paisatges, la ja denominada “Toscana Valenciana”.

La primera de les novetats és que enguany Terres dels Alforins ha crescut en nombre de socis. A les ja conegudes Celler del Roure, Rafael Cambra, Los Frailes, Enguera, Sant Pere, la Viña, Arráez, Los Pinos, Daniel Belda i Cls Cor Ví es sumen altres cinc bodegues en 2023. No podem tastar-los tots però si degustar alguns dels caldos d’aquesta marca amb DO València.

Comencem en Rafa Cambra, enòleg reconegut i alma mater d’una de les bodegues de referència. D’ell coneguem la seua lluita per donar-li el potencial que mereix a aquelles varietats autòctones en perill d’extinció. Entre la seua varietat de vins deguem mencionar el seu “Rafael Cambra Uno”, elaborat amb raïm monestrell.

De nova incorporació trobem Vinya Alforí, bodega ubicada en el centre de la finca Cal Peller. En l’any 2015, Vicente Francés va encetar el seu somni de transmetre les bondats de les terres de Fontanars dels Alforins.

Més de 75 anys d’història, 116 premis i l’exportació a 40 països són xifres que constaten la referència en aquest món de la cooperativa la Viña que enguany jugava a casa. Sens dubte el seu producte estrella és “Venta del Puerto nº 12”, un negre elaborat en base a un coupage de quatre varietats.

A Pablo Calatayud se’l coneix pels seus vins però també per la seua fèrria defensa del territori. A través del Celler del Roure, Calatayud ha firmat alguns dels vins que millor defineixen una zona on la vinya té el seu hàbitat natural des dels temps del ibers.

Així produeixen 8 vins, alguns d’ells amb elaboracions recuperades de velles pràctiques vitivinícoles.

Tanmateix la Mostra va funcionar amb el sistema de tiquets. Un primer tiquet de 10 euros amb cinc degustacions i copa serigrafiada i per als que vulgueren repetir un segon tiquet per 5 euros.

A més l’acte va servir per a retre homenatge a dos persones molt volgudes en la localitat: Sixto Terol pel seu paper decisiu en l’aposta per l’embotellat de la Viña de la que és soci des del 1976 i a títol pòstum per a José Agustín Martínez, pel seu paper en el creixement i posicionament de la Viña i per haver sigut un dels artífex en el naixement de Terres dels Alforins.

Finalment als vins es va unir una oferta gastronòmica notable amb les dues carnisseries de la Font. Tampoc va faltar la música amb la banda de la Font, el grup local Malvasia Cover Band i Lulú i los Tigretones. Per tant una jornada inoblidable fou aquesta X Mostra Terres dels Alforins, envoltada d’ambient festiu regat amb els millors vins que va fer que per un dia tots foren un poc més feliços.

Comarcal.TV

Reportatge X Mostra Terres dels Alforins

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés