Salem celebra amb grandiositat les festes de Moros i Cristians amb l’entrada d’ambdós bàndols com acte més destacat

Reprodueix vídeo

Salem celebra amb grandiositat l’entrada de Moros i Cristians

Salem ha celebrat les seues festes de Moros i Cristians en llaor de la Mare de Déu del Rosari i la Divina Aurora, tenint com acte principal l’entrada del dissabte 8 de juliol per la vesprada que va omplir de color, música i tradició els carreres del poble gràcies a l’espectacle ofert per les 5 filaes que en total integren a 150 membres. Veïns i visitants van aplaudir i animar a tots els participants que recrearen aquest part de la història de la reconquesta. La cita s’encetaria amb una desfilada que va portar als festers, ja que aquestes celebracions, nascudes al 2008 integren l’antiga festa dels fadrins que ocuparien un lloc d’honor en tribuna.

L’entrada s’encetaria amb el banderí amics i un cavall batidor desfilant amb elegància.

El grup de percussió Raval Jusà donaria la benvinguda al bàndol cristià.

Un exèrcit, el de la creu, que aglutina primer a Les Pirates amb l’esquadra oficial capitanejada per Marisa Bernabeu. Així totes van ben guapes amb falda blanca curta per davant i amb grans volants per darrere. Els colors terrossos i daurats són es seus i s’identifiquen per les botes mosqueteres i els barrets. Les acompanya la Parranda’s Band GM.

Tanmateix la filà Contrabandistes i Cordoveses fan ara aparició amb el seu banderí i uns xiquets repartint llepolies als xiquets. La integren l’esquadra oficial Contrabandistes; duen jupetí groc, faixa blanca, pantaló granant i jaqueta negra amb brodats florals. Li segueix de negre i daurat l’esquadra Cordoveses-Contrabandistes. Els dos caps ballen amb una navalla descomunal. I tots segueixen les marxes de la Primitiva d’el Palomar.

Aquest ballet del desig és l’impas perfecte que ens avisa que ja arriben els integrants del bàndol moro i com estem comprovant fins ara la germanor està molt present en aquesta menuda localitat festera que no compta amb capitanies per fer a tots protagonistes.

La Filà Barcellers és la primera es desfilar i ho fa amb esquadra de xiquets i l’esquadra oficial, dones de roig i amb brusa, mocador al cap i capa ben acolorida.

Tanca la Primitiva d’Albaida.

També els moros Benicadell amb l’indispensable pur en la boca apareixen incorporen dues esquadres, la de gala i la de negres, la  més fantasiosa vista que incorporen tots els complements possibles, estampats felins, ossos, plomes i una cara pintada a la perfecció com temuts rèptils. Amb ells desfilen La Nova de Quatretonda.

I enguany el fermall d’or la posa la Filà Elquines composta per esquadra de xiquets; a més a més l’esquadra de gala i les guerreres. L’Agrupació Artística Reial de Gandia interpreten Roperia Chimo, Ben Al Sahagui i també Paco el Chollat. Així que fins ací el gran espectacle de l’entrada que es sumaria a tot un programa d’actes on els festers s’han implicat moltíssim.

Una festa de curta vida però ja plenament consolidada i molt participativa.

Salem celebra amb grandiositat l’entrada de Moros i Cristians

Comarcal.TV

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés