La cremà de la foguera i la benedicció d’animals centren els actes de la recuperada festa de Sant Antoni d’Aielo de Malferit

Reprodueix vídeo

Sant Antoni d’Aielo de Malferit

Als últims anys, els Festers de Sant Antoni d’Aielo de Malferit han donat un impuls a aquesta celebració i és, sense cap dubte, una de les més multitudinàries del calendari anual. En aquest 2023 s’ha recuperat el programa al complet amb els punts àlgids de la cremà de la tradicional foguera i la benedicció dels animals.

El divendres 20 de gener l’atenció la va acaparar l’encesa de la foguera, plena de soques i branques que va congregar a multitud de públic. Un acte amb música en directe a càrrec del grup  Germans Brothers i amb carpes on els festers ofereixen als presents cervesa, refrescos i rosetes. El veí més major, José Vicente Vicent Vidal, conegut com Pepe Bobi, qui el proper 23 d’abril complirà 101 anys, seria l’encarregat de botar-li foc a la pira però prèviament va fer una demostració del seu bon estat físic al pegar-li la volta, fins i tot corrent a la foguera que també va ser beneïda com mana la tradició. De seguida les flames farien aparició per oferir aquest bell espectacle de foc.

Del muntatge de la foguera s’encarreguen els mateixos festers i ací a Aielo també té lloc l’entrada de la llenya amb cavalls d’arrossegament.

El dia següent, dissabte 21 també es va viure una jornada frenètica amb motiu d’aquestes festes de Sant Antoni.

Efectivament el diumenge tenia lloc altre dels actes que més gent reuneix. A les 12 la Santa Missa en honor al patró Sant Antoni donava pas a una solemne processó. Foren molts els que van dur a les seues mascotes, la majoria gossos, perquè el retor el beneisca i el seu amo rebra un rotllet.

I no mentíem quan diem que aquesta és una festa multitudinària i és que el carrer Sant Antoni sempre ha tingut unes característiques peculiars pel perfil afable del seu veïnat. Era un carrer on es concentraven part de les feines d’aquella època, allí estava el fuster, el ferrer, el granerer, el llanterner, el fonr el pellero o el despatx d’adobat. Una gran família que aprofitava qualsevol ocasió per a reunir-se, cosir al carrer o tan sols prendre la fresca i tot culminava en la festa de Sant Antoni que hui ha recuperat el seu esplendor.

Sant Antoni d’Aielo de Malferit

Comarcal.TV

Sant Antoni d’Aielo de Malferit

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés