Xàtiva commemora la Crema de la ciutat el 17 de juny

Reprodueix vídeo

Xàtiva commemora la Crema de la ciutat el 17 de juny amb cercavila, la lectura de l’edicte i una mascletà.

El 19 de juny es pren com a data per recordar a Xàtiva, l’incendi que, durant dies, a mitjans del mes de juny de 1707 va tindre lloc a la ciutat. A mans de Felip Vè, va exercir sobre els xativins en haver-li oposat ferma resistència durant la Guerra de Successió a la corona d’Espanya. Una commemoració que després de dos anys torna a celebrar-se al carrer. També hi han d’activitats que s’inicien ja aquesta setmana i que tindrà el plat fort el divendres 17 de juny.

Aquest dia a les 19:30 hores hi haurà passa carrer des de la plaça Sant Jordi fins la plaça la Seu, passant pels carrers que van protagonitzar aquest fatídic capítol. Participaran la Colla la Socarrà, el grup de danses Socarrel, l’assocaició de recreació de la batalla d’Almansa i l’associació Micalets del Regne de València. A les 20.15 hores es realitzarà l’acte institucional amb la lectura de l’edicte de la crema de Xàtiva i la participació de La Lluna Teatre i el músic Manye Alborx. Per últim a les deu de la nit es dispararà des del Jardí de la Pau una mascletà nocturna a càrrec de la pirotècnia Germans Caballer.

A més a més ja aquest diumenge 5 de juny a les 12 es presentarà a la plaça del Mercat el llibre “Socarrades”. Está il·lustrat per Carles Vercher i adaptat a pictogrames per Neus Llàcer, amb material didàctic de Ricard Tapera. Es realitzaran també activitats infantils i participaran Neus Alborch i Pep Gimeno Botifarra.

Per últim, a partir de demà 1 de juny, es podrà comprar a la Casa de Cultura la bandera de Xàtiva. Açó es per a engalanar els balcons amb la iniciativa “Als balcons farem poble”. El cost és de 5 euros i la recaptació es destina a associacions culturals.

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés