Xàtiva no oblida a les 140 víctimes del bombardeig de 1939 en l’estació de tren

Reprodueix vídeo

Homenatge víctimes bomardeig Xàtiva

El 12 de febrer de 1939 el cel de Xàtiva es va convertir en un infern. 140 persones van morir en el conegut com “Guernika valencià”. Aquest diumenge se’ls ha ret homenatge al mateix escenari on va succeir, l’estació de trens. Un acte en record de les víctimes de l’episodi més tràgic en la història de la ciutat presidit per l’alcalde Roger Cerdà i la vicepresidenta 1a de la Diputació de València, Natàlia Enguix. I que també va comptar amb la presència del diputat nacional Nahuel González; la diputada en Corts Valencianes, Xelo Angulo. I el diputat provincial i portaveu del grup socialista a la Diputació, Carlos Fernández Bielsa.

Una memòria democràtica molt present en la gestió de la Diputació. Institució que destina més de tres milions d’euros en ajudes per a l’exhumació  i identificació de les restes de persones represaliades, durant i després de la Guerra Civil. I precisament una d’aquestes intervencions es desenvolupa al cementeri de Xàtiva.

Aquest acte de record va estar conduit per Sabina Mompó i la lectura del mantifest va corre a càrrec de la periodista i escripotra Núria Cadenes.

També es va comptar amb les intervencions de la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda i de la presidenta de la Fossa 126, Maria Navarro.

Al memorial també van participar associacions i entitats locals com la Muixeranga de Xàtiva, el grup de percussió Rytmus i un quartet de corda.  Com a fermall d’or es lliuraren corones de llorer als peus del momument de l’Aixopluc i alhora clavells per part de les persones assistents.

Una commemoració que enguany també ha comptat amb una exposició com complement i que s’ha pogut vore a la Casa de Cultura.

Organitzada des de l’Arxiu Municipal la mostra ha tret a la llum documentació i altres objectes relacionats amb la Guerra Civil. Amb la intenció de contextualitzar el bombardeig de Xàtiva i oferir una visió de com es van dur a terme els fets.

En aquella jornada, cinc avions pertanyents al 27 Gruppo de l’Aviazione Legionària delle Baleari van sobrevolar l’estació de Xàtiva entre les 9:45 i les 10:30 hores. En eixe temps llançaren un total de vint bombes de 250 quilos cadascuna. Va ser devastador amb un total de 140 morts i també més de dos-cents ferits. L’objectiu era un tren que transportava als soldats de la 49 Brigada Mixta republicana i alguns d’altres unitats. Per tal motiu, en aquell moment nombroses persones es trobaven a l’estació esperant als seus familiars i van resultar víctimes d’aquesta massacre.

En la mostra destaca l’expedient que conté les diligències judicials per a la identificació dels cadàvers i el trasllat de ferits als hospitals de Xàtiva i Ontinyent. S’ha realitzat a més visites guiades als centres que ho han sol·licitat.

Homenatge víctimes bomardeig Xàtiva

Comarcal.TV

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés