Xàtiva rememora el bombardeig de 1939 amb la presència de José Luis Rodríguez Zapatero qui clama a defendre la pau

Zapatero presideix l’homenatge del bombardeig

Aquest diumenge Xàtiva ha commemorat l’aniversari del bombardeig del 12 de febrer de 1939, un dels episodis més tràgics de la contesa bèl·lica a la Comunitat Valenciana. Un emotiu acte amb gran assistència de públic que ha comptat enguany amb la presència de l’ex president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

Zapatero, artífex de la primera llei de memòria històrica, va destacar que una democràcia digna és aquella que reconeix el patiment, dona valor a la memòria i a la història

El seu parlament fou tot una al·legat i una crida a la pau, la qual s’afirma amb el diàleg, l’enteniment i el respecte al diferent.

En aquest sentit, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va instar a prendre partit en aquesta tempesta d’involució que ens amenaça.

La cita també va comptar amb les intervencions de l’ex-president de la Generalitat, Ximo Puig i la vicepresidenta de la Diputació de València i diputada de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix. A més de la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda. I és que foren precisament els joves de la ciutat els que preneren el testimoni d’aquest homenatge tal i com va recordar Ximo Puig, qui també elogiaria la figura de Zapatero.

Una reivindicació per mantenir viva la memòria històrica, fonamental per a construir un futur millor.

La periodista del Levante-EMV, Emma Gómez Pastor, fou l’encarregada de conduir l’acte i de llegir fragments de testimonis de supervivents del bombardeig, el que va afegir un profund caràcter emotiu. Destacada també fou l’actuació de Rytmus amb un trio de corda i els tambors de l’acadèmia que van fer sonar la peça “El bombardeig de Xàtiva”. Obra dirigida per Máximo Climent i composta pel professor David Dolç. Una interpretació acompanyada pel grup de dansa Rytmus amb coreografia dissenyada per altra de les seues professores, Cristina Vidal.

Finalitzats els parlaments, actuaria la Muixeranga de Xàtiva amb música de dolçaina i seguidament tindria lloc junt a l’escultura de l’Aixopluc, la tradicional ofrena de corones de llorer. La primera fou portada per l’ex president Zapatero i l’alcalde Roger Cerdà. Corones en record a les 150 víctimes i nombrosos ferits per les bombes llançades per l’aviació feixista italiana, que donava suport a les tropes franquistes i que atacaren l’estació just quan un tren de militars que tornaven a casa es trobava estacionat.

Zapatero presideix l’homenatge del bombardeig

Comarcal.TV

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés