Sis falles de Xàtiva competeixen en Secció Especial

Reprodueix vídeo

Sis falles de Xàtiva competeixen en Secció Especial

Hui dimecres 15 de març les falles de Xàtiva ultimen la plantà dels monuments de 2023 a poques hores del veredicte del jurat que es donen a conèixer dijous de vesprada. Per primera vegada enguany competeixen sis monuments grans en categoria Especial en una edició marcada pels aniversaris i l’arribada de nous artistes. A les clàssiques de Ferroviària, República Argentina, Raval i Espanyoleto es sumen Abú Masaifa i Sant Jordi que afronten amb il·lusió aquest ascens que es deu a les bestretes econòmics als artistes i els excedents que es generaren durant l’aturada per la pandèmia.

A priori, parteix com favorita, per ara ja té el premi al ninot indultat, en un any especialment destacat que commemora el 50 aniversari de la seua fundació, circumstància que s’ha notat en l’increment del cens de fallers com en el pressupost. La comissió vol llevar-se l’espina de l’any passat quan es va quedar a sols quatre punts de la victòria i es va haver de conformar amb un tercer premi. Per aconseguir-ho repeteix amb l’artista amb la que va aconseguir el triomf en 2018, Ferni Llopis. El projecte ha corregut a càrrec de Miguel Santaeulalia. “Vikingades” és el lema del monument.

Contra tot pronòstic i amb el tercer pressupost més baix de la categoria, la falla Ferroviària va aconseguir el màxim guardó l’any passat. En aquest 2023 la comissió de la Baixada de l’Estació busca repetir l’experiència de la mà de Palacio i Serra, autor d’aquest monument que gira entorn al món del circ.

Per a aquest exercici, la Falla de República Argentina torna a tindre la marca de “Què calor fa en Falles” amb l’artista Venancio Cimas que li va donar a la comissió més llorejada de la Secció Especial el seu últim premi abans de la pandèmia, en 2019. La temàtica gira entorn a l’univers de la màfia.

Una falla que ha canviat d’artista enguany és Espanyoleto. Sergio Lis, de Xirivella és l’encarregat del monument de lema No hi ha que ser adiví.

La falla Sant Jordi regressa a Especial 25 anys després i repeteix amb el mateix artista de l’any passat: Juane Cortell. El monument de títol “A l’abordatge” retracta a un pirata en ple naufragi.

I per primera vegada en la història de la comissió, Abú Masaifa competeix amb els seus dos monuments en la Secció Especial. El lema, L’univers de la seducció.

L’Ajuntament de Xàtiva repartirà 26.400 euros en premis a través de 26 reconeixements econòmics en les diferents modalitats existents. La convocatòria fa èmfasi en què la festivitat de les Falles aglutina de forma directa a un col·lectiu que supera les 5000 persones. També es destaca la vessat històrica de la celebració i el desenvolupament turístic i comercial que suposa para la ciutat. Pel que fa a la falla guanyadora rebrà 3500 euros; la segona classificada, 2.500; 2250 la tercera.

Sis falles de Xàtiva competeixen en Secció Especial

Comarcal.TV

Sis falles de Xàtiva competeixen en Secció Especial

 

 

Deixa un comentari

Altres notícies d'interés